All On Four Konseptinde Farklı Materyallerden Hazırlanan İmplant Üstü Hibrit Protezlerin İmplant ve Çevre Dokularda Oluşturacağı Stres Üzerinde İmplant Açıları, Kanat Varlığı ve İlave Kısa İmplantın Etkisinin İncelenmesi
Evaluation of Stress Distribution in Implant-Supported Hybrid Prostheses within the All-on-four Concept According to Implant Angulation, Cantilever Presence, and Short Implant Inclusion
- Tez No: 1019854
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All on four, atrofik mandibula, atrofik maksilla, kısa implant, hibrit protezler, sonlu elemanlar analizi, All-on-Four, atrophic mandible, atrophic maxilla, finite element analysis, hybrid prostheses, short implant
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET All On Four Konseptinde Farklı Materyallerden Hazırlanan İmplant Üstü Hibrit Protezlerin İmplant ve Çevre Dokularda Oluşturacağı Stres Üzerinde İmplant Açıları, Kanat Varlığı ve İlave Kısa İmplantın Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, tam dişsiz atrofik çenelerde uygulanan All-on-four tedavi konseptinde, farklı materyallerden hazırlanan implant üstü hibrit protezlerin, implantlar ve çevre dokularda oluşturduğu stres dağılımı üzerine implant açıları, kanat varlığı ve ilave kısa implantın etkisinin sonlu elemanlar stres analiz yöntemi (SESA) ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Atrofik dişsiz alt ve üst çenelerde, lateral diş bölgelerine aksiyal anterior implantlar, posterior bölgede ise ikinci premolar çıkışlı, apikali kanin bölgesinde yer alan 30° ve 45° distale açılı implantlar yerleştirildi, kemik yoğunluğu D3 olarak kabul edildi. Birinci molar diş bölgelerine ilave kısa implant eklenen modeller kanatsız olarak tasarlandı, kısa implant uygulanmayan modellerde kanat uzunluğu 10 mm ile sınırlandırıldı. Toronto altyapı konsepti esas alınarak titanyum altyapı–akrilik rezin (Ti-Akrilik), titanyum altyapı–zirkonya (Ti-Zirkonya) ve kobalt-krom altyapı-feldspatik porselen (Cr-Co-Porselen) olmak üzere üç farklı implant üstü hibrit protez materyal kombinasyonu hazırlandı. Yükleme koşullarında, ikinci premolar ve birinci molar dişlerin santral fossalarından çift taraflı olarak 200 N vertikal ve 45° açıyla 150 N oblik kuvvet uygulandı. Toplam 24 modelde SESA gerçekleştirildi; kemikte kortikal ve trabeküler tabakalarda oluşan maksimum principal stres (gerilme) ve minimum principal stres (sıkışma) değerleri ile implant yüzeyinde meydana gelen von Mises stresleri incelendi. Bulgular: Ölçülen tüm stres değerleri, implant ve kemik dokusu için fizyolojik tolerans sınırlarının altında kalmıştır. Stres değerlerinin posterior implant boyunu ile çevreleyen kortikal kemikte yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. En yüksek implant von Mises stres değeri, oblik yükleme altında maksillada 45° açılı kantileverli Ti–Akrilik modelinde 165.08 MPa, en düşük değer ise vertikal yükleme altında maksillada 30° açılı ilave kısa implantlı Ti-zirkonya modelinde 16.97 MPa izlenmişrir. Kortikal kemikte en yüksek maksimum asal stres değeri oblik yükleme altında mandibulada 45° açılı kantileverli Ti–Akrilik modelinde 41.86 MPa izlenmiştir, en düşük değer ise vertikal yükleme altında mandibulada 30° açılı ilave kısa implantlı Ti-zirkonya modelinde 3.66 MPa elde edilmiştir. Trabeküler kemikte oluşan stres değerleri ise kortikal kemiğe kıyasla belirgin düzeyde daha düşük bulunmuştur. Oblik kuvvetlerin vertikal kuvvetlere kıyasla kısa implant ve çevre kemikte daha yüksek stres oluşturduğu saptanmıştır. Materyal kombinasyonları açısından en yüksek stres değerleri Ti–Akrilik grubunda elde edilirken, en düşük stres değerleri Ti–Zirkonya grubunda gözlemlenmiştir. Cr-Co–Porselen kombinasyonu ise Ti–Zirkonya ile kıyaslanabilir, ancak sınırlı düzeyde daha yüksek değerler göstermiştir. Sonlu elemanlar stres analizi çalışmanın sınırlılıkları göz önünde bulundurulmakla birlikte, oblik yükleme koşullarında implantların ölçülen von Mises stres değerlerinin üst çenede alt çeneye kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: All-on-four sisteminde posterior bölgeye kısa implantların kanatsız olarak eklenmesi, implantların ve çevre kemikteki stres değerlerini anlamlı ölçüde azaltmıştır. Oblik kuvvetleri azaltmak için protezin lateral kuvvetleri dağıtacak şekilde düzenlenmesi önerilmektedir. Yüksek elastisite modülüne sahip Ti–Zirkonya ve Cr-Co–Porselen kombinasyonları daha düşük stres oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Stress Distribution in Implant-Supported Hybrid Prostheses within the All-on-four Concept According to Implant Angulation, Cantilever Presence, and Short Implant Inclusion Aim: The aim of this thesis was to evaluate the effects of implant angulation, cantilever presence, and additional short implant application on stress distribution in implants and surrounding tissues of implant-supported hybrid prostheses utilizing different prosthetic materials within the All-on-four concept for completely edentulous atrophic jaws, using the finite element stress analysis method. Material and Method: Finite element models were developed to simulate implant-supported rehabilitations in atrophic edentulous jaws. Axial anterior implants were positioned in the lateral regions, while posterior implants were placed with distal angulations of 30° and 45°, emerging at the second premolar sites. Bone quality was assumed as D3. Models incorporating additional short implants in the first molar regions were designed without cantilevers, whereas in models without short implants, the cantilever length was limited to 10 mm. Within the Toronto framework concept, three implant-supported prosthetic material combinations were designed: titanium framework–acrylic resin, titanium framework–zirconia, and cobalt–chromium framework–feldspathic porcelain. Bilateral occlusal loading was applied to the second premolar and first molar regions with 200 N vertical and 150 N oblique forces. Finite element stress analysis was performed on 24 models, maximum and minimum principal stresses in the cortical and trabecular bone, von Mises stresses on the implant surfaces, were evaluated. Results: All measured stress values remained within the physiological tolerance limits for both implant and bone tissues. Stress concentrations were predominantly localized at the posterior implant neck region and the surrounding cortical bone. The highest stress values were detected in the 45° tilted models with cantilever extension, whereas the lowest values were obtained in the 30° tilted models with additional short implants. Stress values in the trabecular bone were markedly lower than those observed in the cortical bone. Oblique loading generated higher stress values in the short implants and surrounding bone tissue compared with vertical loading conditions. Regarding material combinations, the highest stress values were observed in the Ti–acrylic group, whereas the lowest stress values were recorded in the Ti–zirconia group. The Cr-Co–porcelain combination demonstrated comparable results to Ti–zirconia, although slightly higher stress values were observed. Within the limitations of this finite element analysis study, von Mises stress values measured in implants under oblique loading conditions were found to be higher in the maxilla compared with the mandible. Conclusion: Within the All-on-four treatment concept, the incorporation of short implants in the posterior region without cantilever significantly decreased stress concentrations in both the implants and peri-implant bone tissues. To reduce the unfavorable biomechanical effects of oblique loading, prosthetic designs should be optimized to promote a more balanced distribution of lateral forces. Furthermore, framework–superstructure material combinations with higher elastic modulus, particularly Ti–zirconia and Cr-Co–porcelain, exhibited more favorable stress distribution patterns and lower stress values.