Davranışsal iktisat bağlamında tüketici karar vermesüreci: Manisa Celal Bayar Üniversitesi örneği
The consumer decision-making process in the context of behavioral economics: The case of Manisa Celal Bayar University
- Tez No: 1019853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE BAŞCI NUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal ekonomi, Psikoloji, Rasyonellik, Sınırlı rasyonalite, Tüketici davranışı, Behavioral economics, Psychology, Rationality, Bounded rationality, Consumer behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
Özet
İktisat bilimi bireylerin rasyonel olduğu varsayımına dayansa da davranışsal iktisat bu yaklaşımı sınırlı rasyonellik eleştirisiyle sorgulamaktadır. Bu çerçevede bireylerin ekonomik kararlarının yalnızca mantıkla değil, psikolojik ve sosyal faktörlerle de şekillendiği kabul edilmektedir. Bu tez çalışmasında davranışsal iktisadın temel kavramları ve tüketici satın alma davranışını etkileyen unsurlar incelenmiştir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine çevrimiçi anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Analizlerde güvenirlik testi, normallik testi, faktör analizi, ANOVA ve Post-Hoc Tukey testleri kullanılmıştır. Bulgular, ölçeğin güvenilir olduğunu ve tüketici davranışlarının üç boyutta toplandığını göstermektedir. Ayrıca gelir grupları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırma, tüketici davranışlarının yalnızca ekonomik değişkenlerle açıklanamayacağını; psikolojik, sosyal ve çevresel faktörlerin de güçlü biçimde belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgu, tüketim kararlarının çok boyutlu doğasını vurgulayarak davranışsal iktisat literatürüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Economics is traditionally grounded in the assumption that individuals act rationally, yet behavioral economics challenges this perspective through the notion of bounded rationality. Within this framework, economic decisions are shaped not only by logical reasoning but also by psychological and social influences. This thesis explores the fundamental concepts of behavioral economics and the factors influencing consumer purchasing behavior. A survey was conducted among students of Manisa Celal Bayar University, and the data were analyzed using SPSS. Reliability tests, normality tests, factor analysis, ANOVA, and Post-Hoc Tukey tests were employed. The findings indicate that the scale is reliable, consumer behavior clusters into three dimensions, and significant differences exist across income groups. The study demonstrates that consumer behavior cannot be explained solely by economic variables; psychological, social, and environmental factors also play a decisive role. These results emphasize the multidimensional nature of consumption decisions and contribute to the literature on behavioral economics.