Beytepe endemik bitki türlerinin dijital illüstrasyon yöntemi ile oyuna dönüştürülmesi: İlköğretim 3. sınıf için örnek bir uygulama
Transforming Beytepe endemic plant species into a game usingdigital illustration: A sample appli̇cati̇on for 3rd grade primaryeducation
- Tez No: 1019883
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİRE ŞULE ATILGAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital illüstrasyon, Eğitsel oyunlar, Digital illustration, Educational games
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Oyunlaştırma, belirli bir hedef doğrultusunda, kullanıcıya yönelik oyun tasarım öğelerinin bilgilendirici olarak kullanılmasında görsel etkileşim ile harekete geçirerek oyun dışı ortamlarda sunulmasıdır. Bu tasarım öğeleri, sergileme tasarımında, içerikle doğrudan ilgili grafik türleri, yazı tip ve boyutları, ürün tasarımlarının illüstrasyonla oluşturulmasıyla tema ve hikayenin ziyaretçiye uygun iletileceği ile ilgili metin ve uygulanan grafiklerin hiyerarşisidir. İlköğretim öğrencilerinin, illüstrasyon yöntemi ile bir konu üzerinden bilinçlendirmek adına değerlendirilen sergilerin, öğretme amacıyla kullanılmasına katkı sağlayarak, hedef kitlenin dikkatini çekmek için kullanılan illüstrasyon tekniğinin, sergileme alanında oyunlaştırma olarak kullanılması bu tezde gerçekleştirilmektedir. Bu sergi, Türkiye'nin bitki türleriyle dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmasının yanında, Ankara, Beytepe endemik bitki türlerinin tanıtılarak korunması hedef kitleyi oyunlaştırma kapsamında bilinçlendirme yönündedir. Bilim sergisi tasarımlarında, oyunlaştırma ile hedef kitleye hitap şeklinin görsel içeriğinin sistematiği, yüz yüze etkileşimin sonuçlarıyla yurtiçi ve yurtdışındaki örnekler değerlendirilerek öğrenmeye katkıları araştırılmıştır. Tezin birinci bölümünde, Türkiye endemik bitki türlerinin zenginliğinden bahsedilerek, Ankara Beytepe endemik bitki türlerinin tanımı ve tehdit eden çevresel faktörlerden korunması gerekliliği anlatılmıştır. İkinci bölümde oyunlaştırma türleri ve yöntemleri, oyunlaştırılmış öğrenme deneyimi, psikolojisi ve oyunlaştırma tasarımı elementlerinin hedef kitleye yönelik sergileme örnekleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm olarak ise hedef kitlenin, bilim sergisi ziyareti esnasında nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ile bütüncül anlama ve sergi tasarımı değerlendirme verileri elde edilerek, ilköğretim öğrencilerinde oyunlaştırma ve etkileri saptanmıştır. Dördüncü bölümde ise sergileme alanındaki oyunlaştırmada grafik tasarım ve illüstrasyondan bahsedilmiştir. Beşinci bölümde ise sergileme alanında uygulama yapılarak, Beytepe endemik bitkilerinin hedef kitleye, oyunlaştırmanın tasarım aşamaları ile sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gamification is the presentation of user-oriented game design elements in non-game environments, stimulating visual interaction and using them for informational purposes, in pursuit of a specific goal. These design elements are the hierarchy of graphic types, font types and sizes that are directly related to the content in the exhibition design, text and graphics that are used to convey the theme and story appropriately to the visitor by creating product designs with illustrations. This thesis explores the use of illustration techniques in exhibitions to raise awareness of a topic through illustration, contributing to the teaching of exhibitions. This study explores the use of illustration techniques in exhibitions to attract the target audience's attention and ensure memorability. This exhibition, in addition to Turkey being one of the world's most important countries with its plant species, aims to raise awareness among the target audience through gamification, promoting and protecting the endemic plant species in Beytepe, Ankara. The Science Exhibition designs explored the systematic visual content of gamification, the results of face-to-face interaction, and the contributions to learning by evaluating examples from both domestic and international platforms. The first section of the thesis explores the richness of Turkey's endemic plant species, and explains the definition of the endemic plant species in Beytepe, Ankara, and the need to protect them from threatening environmental factors. The second section examines gamification types and methods, gamified learning experiences, psychology, and examples of gamification design elements displayed to the target audience. The third section explores the holistic understanding and exhibition design evaluation data obtained from the target audience during the science exhibition visit using qualitative research methods, including observation. This section explores gamification and its effects on primary school students. The fourth section presents examples of gamification in illustration, space, product, and character designs. In the fifth section, in the exhibition area, Beytepe endemic plants are presented to the target audience through the design stages of gamification.