1980-2000 yılları arasında Türkiye çağdaş sanatında yas ve melankolinin izleri
Traces of mourning and melancholy in contemporary art of Turkey between 1980 and 2000
  1. Tez No: 1019882
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. BURAK DELİER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Melankoli, Yas, Melancholia, Mourning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de 1980 ve sonrası çağdaş sanatında yas ve melankoli temaları incelenecektir. 1980 sonrası dönemde sanatçılar, Türkiye'deki politik, ekonomik ve toplumsal değişimlerin yanı sıra kendi yaşadıkları kayıpların ve travmaların etkisi altında kalarak bu etkenleri sanatlarına yansıtmışlardır.12 Eylül 1980 Askeri darbesi ile beraberinde gelen toplumsal olaylar, özgürlüklerin kısıtlanması ve baskı ortamları, sanatçıların eserlerinde güçlü bir şekilde yer edinmektedir. Türkiye'de yaşanan 1980 askeri darbesi toplumda derin izler bırakmıştır. Yas ve melankoli sanat alanında beraber işlenen konulardır. Yas, bir kaybın ardından yaşanan derin üzüntüyü veya bir şeyin kaybına verilen doğal ve sağlıklı bir tepkiyi ifade ederken, melankoli ise yasın yerine hastalığa doğru gitmesine ve kendini değersiz, suçlu hissetmesine neden olmaktadır. Sanatçılar, yas ve melankoli temalarını yalnızca bireysel kayıplarına yönelik ele almamış, toplumsal bir varoluşu da kapsamışlar. Bu nedenle sanatçıların çalışmalarında yas ve melankoli temaları, dönemin atmosferini ve sanatçıların bu atmosfer altında ürettikleri eserleri incelemek önemlidir. Batı'da II. Dünya Savaşı ile hız kazanan çağdaş sanat akımı, Türkiye sanat alanında da kendini göstermiştir. Türkiye'de yaşanan bu köklü değişimler, sanatın hem içerik hem de biçim olarak dönüşüme uğramasına sebep olmuştur. Çalışma, 1980- 2000 yılları arasında Türkiye'de üretilen eserler ile sınırlandırılmış; Gülsün Karamustafa, Canan Beykal, Halil Altındere, Hale Tenger, Selim Birsel, Sarkis ve kayıp, yas ve melankoli temalarıyla ilgili eserler üretmiş diğer sanatçılara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study will examine the themes of mourning and melancholy in contemporary art in Turkey between 1980 and 2000. In the period after 1980, artists, influenced by the political, economic, and social changes in Turkey as well as their own personal losses and traumas, reflected these factors in their art. The social events that followed the Semtember 12 military coup, along with the restriction of freedoms and an atmosphere of repression, feaure prominently in the artists'works. The 1980 military coup in Turkey left deep scars on society. Mourning and melancholy are intertwined themes in the art world. While mourning expresses the deep sorrow experienced following a loss or a natural and healthy reaction to the loss of something, melancholy, on the other hand, causes mourning to turn into an illness and leads to feelings of worthlessness an guilt. Artist have not addressed the themes of mournig and melancholy solely in relation to their personal losses but have also encompassed a social existence. For this reason, it is importabt to examine the themes of mourning and melancholy in artist'works to understand the atmosphere of the era and the works they produced under that atmosphere. The contemporary art movement which gained momentum in the West with World War II, art scene as well. These profound changes in Turkey led to a transformation of art in terms of both content and form. This study is limited to art works produced in Turkey between 1980 and 2000; it features Gülsün Karamustafa, Canan Beykal, Halil Altındere, Hale Tenger, Selim Birsel, Sarkis, and other artists who have created works exploring themes of loss, mourning and melancholy.