Refik Halit Karay'ın hikâye ve romanlarının kaynakları ve bu eserlerdeki biyografik unsurlar
Sources of Refik Halit Karay's stories and novels and biographical elements in these works
  1. Tez No: 1019926
  2. Yazar: FATMA ZEHRA KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografi, Edebiyat, Hikaye, Hikaye kitapları, Roman, Türk dili ve edebiyatı, Türk edebiyatı, Yeni Edebiyat, Biography, Literature, Story, Story books, Novel, Turkish language and literature, Turkish literature, New Literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Refik Halit Karay'ın roman ve hikâyelerinde yer alan biyografik unsurları biyografik eleştiri yöntemiyle tespit ederek yazarın kurgusal eserlerini meydana getirirken hayatından hangi ölçüde ve hangi biçimlerde faydalandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada hikâye türünde Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri; roman türünde ise İstanbul'un Bir Yüzü, Çete, Sürgün, Anahtar, üç ciltten oluşan Nilgün ve Kadınlar Tekkesi kronolojik bir sırayla incelemeye alınmıştır. Eserler kendi başlıkları altında tematik açıdan incelenmiş ve elde edilen bulgular sonuç bölümünde topyekûn bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışmada Refik Halit Karay'ın hayatı ile eserleri arasında güçlü bir biyografik ilişkinin bulunduğu ve yazarın kurgusal eserlerini kaleme alırken kişisel deneyimlerini temel kaynaklardan biri olarak kullandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the biographical elements found in Refik Halit Karay's novels and short stories using the method of biographical criticism, thereby revealing the extent to which and the ways in which the author drew upon his own life in creating his fictional works. The study examines, in chronological order, the short story collections Memleket Hikâyeleri and Gurbet Hikâyeleri, as well as the novels İstanbul'un Bir Yüzü, Çete, Sürgün, Anahtar, the three-volume series Nilgün and Kadınlar Tekkesi. The works were examined thematically under their respective headings, and the findings were subjected to a comprehensive evaluation in the conclusions section. The study concluded that there is a strong biographical connection between Refik Halit Karay's life and his works, and that the author used his personal experiences as one of his primary sources when writing his fictional works.