Akıllı kampüs yönetimi: Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı çözümler
Smart campus management: GIS-based solutions for Sakarya University Esentepe Campus
- Tez No: 1019928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH DÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kent coğrafyası, Modern coğrafya, Ulaşım coğrafyası, İdari coğrafya, Şehir coğrafyası, Urban geography, Modern geography, Transportation geography, Administrative geography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Sakarya Üniversitesi, Esentepe Kampüsü sınırları dikkate alınarak yapılacak olan bu çalışma ile mekana ait öznitelik bilgilerinin işlenmesi sağlanarak coğrafi bir veritabanı oluşturulacak, oluşturulan bu veritabanı ise girilen öznitelik bilgileri ile sorgulanabilir hale getirilecektir. Mevcut konum ve seçilen öznitelik bilgisi arasında konuma bağlı olarak yol tarifi alınabilmesi sağlanacak şekilde oluşturulan bu ilişkisel veritabanının WEB CBS ortamında sunulması ile bulut bilişim ağına dahil edilmiş olmasını sağlamakla kalmayacak aynı zamanda kullanıcıların erişebileceği, analiz ve sorgulama yöntemlerinin uygulanabileceği bir web tabanlı uygulama arayüzü hazırlanmasını sağlayacaktır. WEB tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri'ni kullanması ile güvenli ve sürekliliği sağlanmış olan bir coğrafi veritabanı oluşturularak, oluşturulan bu veritabanının WEB CBS ortamında bir uygulama halinde sunulması ile masaüstü ve mobil arayüze sahip farklı cihaz ve web tarayıcıları üzerinde stabil bir şekilde çalışması gibi birçok avantajı da beraberinde getirecek olmanın yanı sıra herkesin erişimine açık bir uygulamanın oluşturulması ve son kullanıcıya sunulmasını sağlanmış olacaktır. Sakarya Üniversitesi ana kampüsü olan Esentepe Kampüsü içerisinde eğitim gören öğrenciler, aday öğrenciler, uygulamaya konulan farklı sınavlar için üniversite kampüsünü ziyaret edenler, etkinlikler kapsamında üniversiteye davetli olarak katılanlar gibi farklı profile sahip olanlar ile 30 büyükşehir arasında yer alan Sakarya ili için herkes tarafından üniversite kampüsüne karşı farkındalığın arttırılması ve bilinirliğinin sağlanması açısından kampüs bilgi sistemi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which will be conducted by considering the boundaries of Sakarya University's Esentepe Campus, aims to create a geographic database by processing the attribute information related to the space. The created database will be made queryable with the entered attribute data. The relational database, designed to allow route directions based on the current location and selected attribute data, will be hosted in a WEB GIS environment. This will not only integrate it into the cloud computing network but also ensure the development of a web-based application interface where users can access, apply analysis, and query methods. By using WEB-based Geographic Information Systems (GIS), a secure and sustainable geographic database will be created, and by presenting this database as an application in the WEB GIS environment, it will offer several advantages, including stable operation on various devices and web browsers with desktop and mobile interfaces. Additionally, it will allow the creation of an application accessible to everyone and its delivery to end users. The campus information system is essential for raising awareness and increasing the visibility of Sakarya University's Esentepe Campus, located in Sakarya Province among the 30 metropolitan cities, for various profiles such as students, prospective students, visitors coming for different exams, and event participants, contributing to greater recognition of the university campus.