İskemik serebrovasküler olaylarda ortalama eritrosit hacminin hastalık ile ilişkisi
Mean corpuscular volume's relation with the disease in ischemic stroke
  1. Tez No: 1019929
  2. Yazar: MEHMET TAYLAN KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK OCAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA ÇEKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: eritrosit, inme, iskemik, MCV, erythrocyte, stroke, ischemic, MCV
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya Sağlık Örgütü'ne göre inme, damarsal nedenler dışında başka neden olmaksızın, beyin kanlanmasının bozulması sonucu meydana gelen fokal serebral fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla oluşması ve bu bulguların 24 saatten uzun sürmesi ile tanımlanan klinik bir sendromdur. İskemik inme tüm dünyada en sık karşılaşılan inme tipidir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada da vakaların %77'sinin iskemik inme olduğu görülmüştür. Akut iskemik inmedeki risk faktörleri ayrıntılı bir şekilde çalışılıp belirlenmiş olmasına rağmen bu risk faktörlerinin birlikteliğindeki risk artışı ile ilgili net bir çalışma bulunmamaktadır. İskemik inme hastalarına baktığımızda çoğunluğunu birden fazla kronik hastalığı olan ve ileri yaşlarda oluştuğunu görmekteyiz. Bu sebepten ötürü bu çalışmada iskemik inmeli hastaların prognozunu daha detaylı görebilmek amacıyla MCV'nin iskemik inme ile ilişkisi olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışma Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine 01.01.2015- 31.12.2015 tarihleri arasında başvuran ve akut iskemik serebrovasküler olay tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşı ve cinsiyeti, üre ve kreatinin düzeyi, hemogram parametreleri, doppler ultrasonografi bulguları, infarkt bölgesi ve infarkt hacmi hastaların dosyaları incelenerek karşılaştırıldı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışma 01/01/2015 - 31/12/2015 tarihleri arasında 65'i erkek (%52) ve 61'i (%48.8) kadın olmak üzere toplam 126 olgu üzerinde yapılmıştır. MCV değeri ile hastaların yaşları, üre değeri, kreatin değeri, folik asit değeri, B12 değeri, INR değeri, WBC değeri, PLT değeri, infarkt alanı, infarkt çapı arasında anlamlı ( p ˃ 0.05) korelasyon yoktu. MCV değeri ile hastaların HB değeri arasında anlamlı ( p ˂ 0.05) pozitif korelasyon mevcuttu. Kadın ve erkeklerde MCV değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. İnfarkt bölgesine göre MCV değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: MCV değeri ile iskemik enfarkt alanı arasında ilişki olmadığını saptadık. MCV oranı ile iskemik inme hastalarının vertebral doppler ve karotis doppler sonuçları arasında anlamlı bir korelasyon olmadığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Stroke is defined by the World Health Organization as a clinical syndrome consisting of rapidly developing clinical signs of focal disturbance of cerebral function due to disturbed cerebral blood flow, lasting more than 24 hours with no apparent cause other than a vascular origin. Ischemic stroke is the most common type of stroke in the whole world. One study from Turkey reported that 77% of the cases had ischemic stroke. Although the risk factors for acute ischemic stroke have been extensively studied, there is no definitive study related to the increased risk when these factors are present together. When we look at patients with ischemic stroke, majority is observed to have multiple chronic diseases and advanced age. Therefore, in this study, we aimed to investigate whether mean corpuscular volume (MCV) had any association with ischemic stroke, with the intent to better predict the prognosis in patients with ischemic stroke. Material and Method: We retrospectively reviewed medical files of patients who presented to Emergency Department of Okmeydanı Training and Research Hospital between 01/01/2015 and 31/12/2015 and were diagnosed with acute ischemic cerebrovascular accident. Patients' age, sex, urea and creatinine levels, hemogram parameters, Doppler ultrasonography findings, information about the infarction area and its size were recorded from the medical files, and analyzed statistically. Statistical analysis was performed with IBM SPSS Statistics 22 software. Level of significance was accepted as p<0.05. Results: The study included totally 126 cases presenting between 01/01/2015 and 31/12/2015, of which 65 (52%) were male and 61 (48.8%) were female. There was no significant correlation of MCV value with age, urea, creatinine, folic acid, vitamin B12, INR levels, WBC and platelet counts, infarction area and size of patients (p>0.05). There was significant positive correlation between MCV and hemoglobin levels of patients (p<0.05). MCV values did not show significant difference between males and females (p>0.05). MCV value did not show significant difference according to infarction area (p>0.05). Conclusion: We found there was no association between MCV value and ischemic infarction area. There was no significant correlation between MCV value and vertebral Doppler and carotid Doppler ultrasonography findings.