Three faces of the legitimacy crisis of liberal democracy: identity, rationality and universality
Liberal demokrasinin meşruiyet krizinin üç yüzü: Kimlik, ussallık ve evrensellik
- Tez No: 101995
- Danışmanlar: DOÇ.DR. E. FUAT KEYMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset Bilimi, Siyaset Teorisi, Liberal Demokrasi, Küreselleşme iv, Political Science, Political Theory, Liberal Democracy, Globalization m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
ÖZET LİBERAL DEMOKRASİDEKİ MEŞRUİYET KRİZİNİN ÜÇ YÜZÜ: KİMLİK, USSALLIK VE EVRENSELLİK Savaş Ş. Barkçin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. E. Fuat Keyman Haziran 2001 Bu tez, küreselleşme olgusu ile beraber ortaya çıkan süreçler, kavramlar, tartışmalar, kavramlar, kamusal talepler, yeni kimlikler ve siyasa şekilleri ile belirginleşen liberal demokrasideki meşruiyet krizi sorununu irdelemektedir. Bu krizin liberal teorik ve normatif kavramsallaştırmadaki üç ana merkezde ortaya çıktığı vurgulanmaktadır: kimlik, ussallık ve evrensellik. Bunun ardından, mevcut meşruiyet krizinin geçici veya mevsimsel bir olgu olup olmadığını, ya da bu krizin liberal demokrasi söyleminde mündemiç temel varsayımlar, modaliteler ve kavramsal çerçevelere dayandığım belirlemek için, çeşitli siyasi konumlar arasmda bir diyalojik ve tematik okuma yapılmaktadır. Bu siyasi konumlar klasik liberal, Rawls'un teorisi ve toplulukçular, Habermas ve diyalogcu demokrasi teorisi ve son olarak da radikal demokrasi ve onun içinde yer alan agonistik demokrasi yaklaşımlarıdır. Bütün bu teorik konumlar, liberal demokrasinin meşruiyet krizine ve demokratik meşruiyetin yeniden inşasına alternatif olma kabiliyetlerini ortaya koyacak şekilde eleştirel bir şekilde sunulmakta ve değerlendirilmektedir. Son bölümde, tezin tesbit ettiği genel bulgular, problemler ve ileriye yönelik açılımlar sıralanmakta, ayrıca siyaset düşüncesi çerçevesinde hem demokratik katılımı güçlendirecek, hem de liberal demokrasi düşüncesinde genellikle gözardı edilen siyasa ile etik arasındaki birbiriyle içice ilişkiye dayalı demokratik meşruiyetin yeniden kurulmasına yardımcı olacak çeşitli teorileştirme stratejileri ve modaliteleri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE FACES OF THE LEGITIMACY CRISIS OF LIBERAL DEMOCRACY: IDENTITY, RATIONALITY AND UNIVERSALITY Savaş Ş. Barkçin Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Associate Professor E. Fuat Keyman June 2001 The thesis investigates the question of legitimacy crisis of liberal democracy as manifested by the processes, debates, concepts, popular demands and emerging new identities and forms of politics along the globalization phenomenon. It argues that this crisis is situated in three principal sites of the liberal theoretical and normative conceptualization: identity, rationality and universality. Then a dialogical and thematic reading is carried out among various theoretical positions in order to find out whether the current legitimacy crisis is an ephemeral or conjuncrural development or rather it is a crisis which is exacerbated by the basic assumptions, modalities and configurations provided by the liberal democratic discourse. These positions are classical liberalism, the Rawlsian perspective and the communitarians, Habermas and the theory of deliberative democracy, and finally radical democracy and agonistic democracy approach within it. All these theoretical positions are critically presented and evaluated on the basis of their capacity to offer alternatives for the legitimacy crisis and for the reconstruction of the democratic legitimacy. In the final chapter, general findings, problems and prospects are introduced and certain strategies and modalities of theorization for political science are suggested which would both strengthen democratic participation and reconstitute the democratic legitimacy based on the intrinsic relationship between politics and ethics which has been largely ignored in the liberal democratic thought.