Modelling the relationship between productivity, employment and wages in Turkish small and medium enterprises, 1981-1998
Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde verimlilik, istihdam ve ücretler arasındaki ilişkinin modellenmesi, 1981-1998
- Tez No: 101998
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ÖZCAN KIVILCIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBI), İstihdam, Verimlilik, Ücretler, Regresyon iv, Small and medium sized enterprises (SMEs), Productivity, Employment, Wages, Regression in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERDE VERİMLİLİK, İSTİHDAM VE ÜCRETLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MODELLENMESİ, 1981-1998 Demirel, Görkemli Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Kıvılcım Metin-Özcan Eylül, 2001 Bu çalışma, Türkiye'deki Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde verimlilikle ücretler arasındaki ilişkinin yanısıra istihdam ve ücretler arasındaki ampirik ilişkiyi açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın bugüne kadar imalat sanayii için yapılmış diğer çalışmalardan farkı imalat sanayii ölçek tanımlarının, sektörel dağılımının ve kamu ile özel sektör arasındaki farklılığın incelenmesidir. Öncelikle ampirik analiz kısmında E.K.K (En Küçük Kareler) yöntemi uygulanmıştır. Ücretler-verimlilik ve ücretler- istihdam ilişkisinin anlamlılığı EKK tahminlerinden bulunduktan sonra, 1981-1998 dönemi için tanımlayıcı büyüme oranlan karşılaştırması uygulanmıştır. Uygulama sonuçları her iki analizde de ilgili değişkenler arasinda anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir. Türkiye'de ücretler, verimlilik ve istihdam arasindaki ilişkinin özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler üzerinde önemli politika önermeleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRODUCTIVITY, EMPLOYMENT AND WAGES IN TURKISH SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES, 1981-1998 Demirel, Görkemli Master of Economics Supervisor: Assist. Prof. Kıvılcım Metin-Özcan September, 2001 This thesis analyzes the empirical relationship between wages and productivity as well as the relationship between wages and employment in Turkish manufacturing industry. Unlike the previous studies done for manufacturing industry, in this study the size definitions of manufacturing industry, sectoral distribution and the sectoral division between public and private sector are considered. In the empirical part of the thesis, first wage and productivity and wage and employment relationships are estimated by using OLS method. After finding out both wage-productivity and wage-employment relationships are significant, descriptive growth rate comparisons are made for the period of 1981-1998. The main conclusion that emerges from both analyses is that relationship between variables of interest is valid. Wages, productivity and employment relationship have important policy implications regarding especially on Turkish small end medium sized enterprises.