Spatial familiarity as a dimension of wayfinding
Yol bulma bağlamında mekansal tanışıklık
  1. Tez No: 101999
  2. Yazar: GÜLER UFUK DOĞU DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FEYZAN ERKİP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yol bulma, Mekansal tanışıklık, mekansal bilgilendirme, kişisel özellikler. iv, Wayfinding, spatial familiarity, environmental information, individual characteristics. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET YOL BULMA BAĞLAMINDA MEKANSAL TANIŞIKLIK Güler Ufuk Doğu Demibaş iç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Doktora Çalışması Danışman: Doç. Dr. Feyzan Erkip Eylül, 2001 Mekansal tanışıklık yol bulmayı etkileyen önemli, ancak yeterince araştırılmamış bir etkendir. Bu tezin amacı, mekansal tanışıklığı yol bulma bağlamında araştırmak ve iç mekanlarda insan davranışını nasıl etkilediğini incelemektir. Yol bulmayı etkileyen etkenler iki başlık altında incelenmiştir: mekansal bilgilendirme ve kişisel özellikler. Mekansal tanışıklık bu iki konuyu birleştiren bir kavramdır ve deneyim, mekansal beceri, anlam ve beklenti, ve mekansal karışıklık kavramlarıyla birlikte ele alınacaktır. Kişisel ve grup farklılıklarının mekansal tanışıklık üzerindeki etkileri Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde yürütülen bir alan çalışması sonucunda belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Grafik Bölümlerinden öğrencilerle mekansal beceri testleri, yol bulma çalışmaları ve karşılıklı görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, mekansal ve kişisel etkenlerin iç mekanlarla olan tanışıklığı etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL FAMILIARITY AS A DIMENSION OF WAYFINDING Güler Ufuk Doğu Demirbaş Ph.D. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Feyzan Erkip September 2001 Spatial familiarity is a significant, yet insufficiently investigated factor that affects wayfinding. The aim of this thesis is to explore spatial familiarity as a dimension of wayfinding, and explain how it affects human behavior within the built environment. Factors affecting wayfinding are defined under two categories; environmental information and individual characteristics. Spatial familiarity is a concept that comprises these two characteristics and thus, is analyzed separately. Factors affecting spatial familiarity apart from those mentioned above are defined as experience, spatial ability, meaning and expectancy, and environmental complexity. The effects of individual and group differences on spatial familiarity are identified and assessed through an empirical study conducted in two buildings of the Faculty of Art, Design, and Architecture, of Bilkent University. Spatial ability tests, wayfinding tasks, and interviews were administered to subjects from the Department of Interior Architecture and Environmental Design and the Department of Graphic Design. The findings indicate that spatial and individual factors affect spatial familiarity with the built environment.