The Turco-Greek dispute and Turkey's relations with the European Union
Türk-Yunan anlaşmazlığı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri
  1. Tez No: 101997
  2. Yazar: BEHİCE ÖZLEM GÖKAKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB-Türkiye ilişkileri, Türk- Yunan Sorunları, Yunanistan ve AB, Yunanistan'ın bağlantı politikası, Turkey-EU relations, Turco-Greek dispute, Greece and the EU, Linkage or conditionality policy of Greece
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET TÜRK- YUNAN ANLAŞMAZLIĞI VE TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİ Behice Özlem Gökakın Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan Ünal Ocak 2001 Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde insan haklan, ve Türk- Yunan anlaşmazlıkları gibi bir çok sorun mevcuttur. Bunların yanı sıra Yunanistan'ın Türkiye ile arasındaki problemleri Avrupa-Türkiye sorunu haline getirme çabası, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiş ve Türkiye için AB 'ye giden yolda önemli engellerden birini teşkil etmiştir. 1999 yılında, Yunanistan'ın Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB 'ye aday ülkeler arasında ilan edilmesine yönelik vetosunu kaldırması sonucu hem Türk- Yunan ilişkileri hem de Türkiye-AB ilişkileri yön değiştirmiştir. Şüphesiz ki, bu olumlu gelişme Türkiye'nin Yunanistan ve AB ile ilişkilerinde yeni bir dönem başlatmıştır. Fakat Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik dış politikası dikkatle incelendiği takdirde özellikle Kıbrıs ve Ege meselelerinde Yunanistan' m Türkiye'den isteklerinde esasa mahsus bir değişiklik olmadığı, taktiksel bir yaklaşım değişikliği olduğu görülmektedir. Bu tezin amacı Türk dış politikası için önem arz eden iki konunun, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve Türk- Yunan sorunları arasındaki bağlantıyı ve Yunanistan faktörünün Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde oynadığı rolü incelemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURCO-GREEK DISPUTE AND TURKEY'S RELATIONS WITH THE EUROPEAN UNION Behice Özlem Gökakın M. A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hasan Ünal January 2001 Turkish-European Union relations are strained by a number of conflicting issues, such as human rights, and the Turco-Greek dispute. Until the Helsinki Summit of 1999, Greece was the most vocal opponent of Turkey joining the EU and it appeared the single most difficulty in the way of Turkey's accession to the EU. At the Helsinki Summit of 1999, Greece dropped its opposition, allowing Turkey to be declared by the EU as a candidate and this has changed the course of both the Turco-Greek and Turkey-EU relations. There is no doubt that all this heralded a new beginning in relations. But a closer examination of the Greek foreign policy towards Turkey seems to suggest that Greece's expectations from Turkey with regard to Cyprus and the Aegean have not changed. The aim of this thesis is to analyze the connection between the two very important foreign policy issues of Turkey, namely the Turkey- European Union relations and the Turco-Greek dispute and the role played by the Greek factor in Turkey-EU relations.