Antikanser bir ilaç olan cytarabıne'den elde edilen schiff bazı ve metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktiviteleri
Synthesis, characterization, biological activities of schiff base and metal complexes derived from the anticanser drug cytarabine
- Tez No: 1019985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Schiff bazları, Sitarabin, Sitotoksik etki, Biological activity, Schiff bases, Cytarabine, Cytotoxic effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Sunulan bu tez çalışması kapsamında, biyolojik açıdan stratejik bir öneme sahip olan Cytarabine (Cyt) molekülü temel alınarak yeni bir Schiff bazı ligandı sentezlenmiş ve bu ligandın Pd(II), Ni(II) ile Co(II) geçiş metali kompleksleri başarıyla elde edilmiştir. Sentezlenen koordinasyon bileşiklerinin yapısal karakterizasyonu; FT-IR, UV-Vis, TGA/DTA ve elemental analiz gibi gelişmiş spektroskopik ve termal yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, sentezlenen bileşiklerin in vitro ortamdaki biyolojik aktivite profilleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Antioksidan kapasitelerin belirlenmesi amacıyla DPPH serbest radikal süpürme, FRAP (Demir indirgeme), CUPRAC (Bakır indirgeme) ve tiyosiyanat metodu ile toplam antioksidan aktivite testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler, özellikle metal komplekslerinin serbest ligand ve referans antioksidanlara kıyasla dikkate değer düzeyde yüksek bir antioksidan performans sergilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bileşiklerin nükleik asitler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla pBR322 plazmid DNA'sı kullanılarak nükleaz aktivite deneyleri gerçekleştirilmiştir. Agaroz jel elektroforezi sonuçları, sentezlenen komplekslerin DNA sarmalı üzerinde konsantrasyona bağlı olarak etkin bir kesim (cleavage) kabiliyetine sahip olduğunu ve 'yapay nükleaz' olarak farmakolojik potansiyel taşıdığını kanıtlamıştır. Elde edilen tüm bulgular ışığında, cytarabine türevli bu yeni metal komplekslerinin oksidatif stresle ilişkili patolojilerin tedavisinde ve yeni nesil antikanser ilaç tasarımlarında umut verici adaylar olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, a novel Schiff base ligand was synthesized based on the biologically strategic cytarabine (Cyt) molecule, and its corresponding Pd(II), Ni(II), and Co(II) transition metal complexes were successfully prepared. The structural characterization of the synthesized coordination compounds was elucidated using advanced spectroscopic and thermal methods, including FT-IR, UV-Vis, TGA/DTA, and elemental analysis. In the second stage of the study, the in vitro biological activity profiles of the synthesized compounds were investigated in detail. To determine the antioxidant capacities, DPPH free radical scavenging, FRAP (Ferric reducing), CUPRAC (Cupric reducing), and total antioxidant activity (thiocyanate method) protocols were employed. The obtained data revealed that the metal complexes, in particular, exhibited remarkably higher antioxidant performance compared to the free ligand and reference antioxidants. Furthermore, nuclease activity assays were conducted using pBR322 plasmid DNA to evaluate the effects of the compounds on nucleic acids. Agarose gel electrophoresis results demonstrated that the synthesized complexes possess an effective concentration-dependent cleavage capability on the DNA helix, suggesting significant pharmacological potential as 'artificial nucleases.' In light of all findings, it is concluded that these novel cytarabine-derived coordination compounds could be promising candidates for the treatment of oxidative stress-related pathologies and the design of next-generation anticancer drugs.