Öğretmenlerde duygusal tükenmişlik ile sessiz istifa arasındaki ilişkide mesleki bağlılık ve psikolojik iyi oluşun seri aracılık rolü
The serial mediating role of professional commitment and psychological well-being in the relationship between emotional burnout and silent resignation in teachers
  1. Tez No: 1019984
  2. Yazar: İLYAS KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YİĞİTALP RENÇBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki bağlılık, Psikolojik iyi oluş, Sessiz istifa, Tükenmişlik, Öğretmenler, İş sağlığı ve güvenliği, Occupational commitment, Psychological well being, Inner resignation, Burnout, Teachers, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut araştırmada, öğretmenlerde duygusal tükenmişlik ile sessiz istifa arasındaki ilişkide mesleki bağlılık ve psikolojik iyi oluşun seri aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma, 2025-2026 öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 526 öğretmen ile yürütülmüştür. Veriler Ekim 2025-Ocak 2026 ayları arasında uygun örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları“Demografik Bilgi Formu”,“Mesleki Bağlılık Ölçeği”,“Öğretmenlerde Sessiz İstifa Ölçeği”,“İşe Bağlı Duygusal Tükenmişlik Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ilk olarak katılımcıların demografik bilgileri frekanslar aracılığı ile incelendi. Ardından tanımlayıcı istatistikler ile ölçeklerin güvenilirlikleri, ortalama ve standart sapma puanları, verilerin normal dağılıma uygunluğu ve değişkenler arasındaki ilişkiler incelendi. Daha sonra aracılık analizleri yapılmış ve duygusal tükenmişliğin sessiz istifa üzerindeki etkisinde mesleki bağlılık ile psikolojik iyi oluşun seri aracılık rolü incelenmiştir. Bulgular, duygusal tükenmişliğin mesleki bağlılık ve psikolojik iyi oluşu azalttığını, sessiz istifa eğilimini ise artırdığını göstermiştir. Ayrıca mesleki bağlılık ve psikolojik iyi oluşun bu ilişkide anlamlı seri aracılık rolü olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bu araştırmanın, öğretmenlerin mesleki bağlılığını güçlendirmeye, duygusal tükenmişlik düzeylerini azaltmaya ve psikolojik iyi oluşlarını desteklemeye yönelik uygulamalara katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca çalışmanın, eğitim kurumlarında sessiz istifa eğiliminin anlaşılması ve önlenmesine ilişkin alan yazına katkı sunacağı düşünülmektedir. Araştırma bulguları ilgili alan yazın çerçevesinde değerlendirilmiş ve sonuçlara dayalı uygulayıcılara, araştırmacılara ve politika yapıcılara birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the serial mediating role of professional commitment and psychological well-being in the relationship between emotional burnout and silent resignation among teachers. The research was conducted with 526 teachers working in schools affiliated with the Ministry of National Education during the 2025-2026 academic year. Data were collected using a convenient sampling method between October 2025 and January 2026. The data collection instruments used in the study were a“Demographic Information Form”,“Professional Commitment Scale”,“Silent Resignation Scale for Teachers”,“Job-Related Emotional Burnout Scale”, and“Psychological Well-being Scale”. First, the demographic information of the participants was examined through frequencies. Then, descriptive statistics were used to examine the reliability of the scales, mean and standard deviation scores, the normality of the data distribution, and the relationships between variables. Finally, mediation analyses were performed, and the serial mediating role of professional commitment and psychological well-being in the effect of emotional burnout on silent resignation was investigated. The findings showed that emotional burnout reduced professional commitment and psychological well-being, while increasing the tendency towards silent resignation. Furthermore, professional commitment and psychological well-being were found to play a significant serial mediating role in this relationship (p<0.05). This research is expected to contribute to practices aimed at strengthening teachers' professional commitment, reducing their levels of emotional burnout, and supporting their psychological well-being. It is also believed that the study will contribute to the literature on understanding and preventing silent resignation tendencies in educational institutions. The research findings were evaluated within the framework of the relevant literature, and several recommendations were presented to practitioners, researchers, and policymakers based on the results.