Yeşil ekonomik dönüşüm kapsamında mali teşvikler üzerine bir alan araştırması: Çorum makine imalat sanayi sektörü örneği
A field research on financial incentives within the scope of green economic transformation: Çorum machinery manufacturing indusrty sector examle
- Tez No: 1019986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EMRE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Mali teşvik sistemi, Sürdürülebilir çevre, Yeşil ekonomi, Fiscal suppart system, Sustainable environment, Green economy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yeşil ekonomik dönüşüm kapsamında mali teşviklerin işletmeler üzerindeki etkisi Çorum ilinde faaliyet gösteren makine imalat sanayi işletmeleri örneğinde incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, işletmelerin yeşil dönüşüme yönelik farkındalık düzeylerini, mali teşviklerden yararlanma durumlarını ve sürdürülebilirlik algılarını belirleyerek mali teşviklerin yeşil dönüşüm sürecindeki rolünü ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve farklılık testlerinden yararlanılmıştır. Ölçeğin güvenilirlik düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiş, faktör analizi sonucunda değişkenlerin araştırma modeline uygun bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, işletmelerin yeşil dönüşüm konusunda genel olarak olumlu bir farkındalığa sahip olduklarını, ancak mali teşviklerden yararlanma düzeylerinin istenilen seviyede olmadığını göstermektedir. Korelasyon analizi sonuçları, yeşil farkındalık, kaynak etkinliği, yeşil enerji kullanımı, mali teşvikler, rekabet etkisi ve sürdürülebilirlik değişkenleri arasında pozitif yönlü ilişkiler bulunduğunu ortaya koymuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise kaynak etkinliği, yeşil enerji uygulamaları ve rekabet etkisinin sürdürülebilirlik üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri bulunmaktadır. Buna karşılık mali teşviklerin sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca işletmelerin ihracat yapma durumları, eğitim düzeyleri ve çalışan sayıları bakımından bazı değişkenlerde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlayabilmeleri için mali teşvik mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi, teşviklere erişimin kolaylaştırılması ve işletmelerin bu destekler konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, yeşil ekonomik dönüşüm ve mali teşvikler arasındaki ilişkinin sektörel düzeyde incelenmesine katkı sağlayarak literatüre katkıda bulunmakta ve politika yapıcılara yol gösterici öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of financial incentives on businesses within the scope of green economic transformation, focusing on machinery manufacturing enterprises operating in Çorum. The main objective of the research is to determine businesses' levels of awareness regarding green transformation, their utilization of financial incentives, and their perceptions of sustainability, thereby revealing the role of financial incentives in the green transformation process. A quantitative research method was adopted, and the data were collected through a survey questionnaire. The collected data were analyzed using the SPSS statistical software package. Reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, regression analysis, and difference tests were employed. The findings indicated that the measurement scale had a high level of reliability, and the factor analysis results confirmed that the variables were suitable for the proposed research model. The findings reveal that businesses generally possess a positive awareness of green transformation; however, their level of utilization of financial incentives remains below the desired level. Correlation analysis results demonstrated positive relationships among green awareness, resource efficiency, green energy use, financial incentives, competitive effects, and sustainability. According to the regression analysis results, resource efficiency, green energy practices, and competitive effects have significant and positive impacts on sustainability. In contrast, the effect of financial incentives on sustainability was found to be statistically insignificant. Furthermore, significant differences were identified among businesses in terms of export status, educational level, and number of employees with respect to certain variables. Based on the findings, it is concluded that financial incentive mechanisms should be improved, access to incentives should be facilitated, and businesses should be better informed about these supports in order to enhance their adaptation to the green transformation process. This study contributes to the literature by examining the relationship between green economic transformation and financial incentives at the sectoral level and provides policy recommendations for decision-makers and practitioners.