Ankara'da bir aile hekimliği birimine kayıtlı hipertansiyon hastalarının, hipertansiyon hastalığı ile ilgili bilgi tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes, and behaviors regarding hypertension among patitens registered at a family medicine unit in Ankara
  1. Tez No: 1020035
  2. Yazar: MUHAMMET KARABACAK
  3. Danışmanlar: DR. İREP KARATAŞ ERAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Hipertansiyon, Hasta Uyumu, Sağlık Eğitimi, Yaşam Tarzı, Family Practice, Health Education, Hypertension, Lifestyle, Patient Compliance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıkların en önemli nedenlerinden biri olup, etkin kontrolü mortalite ve morbiditenin azaltılmasında kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Ankara'da bir aile hekimliği birimine kayıtlı hipertansiyon hastalarının kan basıncı kontrol durumlarının değerlendirilmesi ve bunu etkileyen sosyodemografik, klinik ve davranışsal faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte planlanmış olup 07.08.2025–01.04.2026 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya 18 yaş üzeri 164 hipertansiyon hastası dâhil edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış anket formu ile toplanmıştır. Katılımcıların kan basıncı ölçümleri 5 gün boyunca sabah ve akşam olmak üzere yapılmış, ortalamalar üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %53,0'ının kan basıncı kontrol altında iken %47,0'ının kontrol altında olmadığı saptanmıştır. Hastaların büyük çoğunluğunun Evre 1 hipertansiyon grubunda yer aldığı görülmüştür. Yüksek kan basıncı grubunda erkek cinsiyetin anlamlı olarak daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların %40,9'unun düzenli tansiyon ölçümü yaptığı, %46,3'ünün egzersiz alışkanlığı olduğu bulunmuştur. Hipertansiyon tanısı sonrası tuz tüketimini azaltanların oranı yüksek olmasına rağmen fiziksel aktivite düzeyinde anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Katılımcıların yalnızca %39,6'sının hipertansiyon tanı eşik değerini doğru bildiği belirlenmiştir. Hekim tarafından yapılan bilgilendirme ve eğitimlerin, hastaların bilgi düzeyi ve yaşam tarzı değişikliklerine uyumları üzerinde olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrol oranlarının istenilen düzeyde olmadığı ve yaşam tarzı değişikliklerine uyumun yetersiz olduğu görülmüştür. Hekimlerin hasta eğitimine aktif katılımı, hastaların bilgi düzeyini ve tedaviye uyumunu artırarak hipertansiyon kontrolünün iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension is one of the leading causes of cardiovascular diseases, and effective control plays a critical role in reducing morbidity and mortality. This study aimed to evaluate blood pressure control status and to investigate the sociodemographic, clinical, and behavioral factors affecting control among hypertensive patients registered in a family medicine unit in Ankara. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between August 7, 2025 and April 1, 2026. A total of 164 hypertensive patients aged 18 years and older were included. Data were collected using a structured questionnaire prepared by the researcher. Blood pressure measurements were recorded twice daily (morning and evening) for five consecutive days and evaluated based on the mean values. The data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: It was found that 53.0% of the participants had controlled blood pressure, while 47.0% had uncontrolled blood pressure. The majority of patients were classified as having Stage 1 hypertension. Male gender was significantly more common in the uncontrolled blood pressure group (p<0.05). Regular blood pressure monitoring was reported by 40.9% of participants, and 46.3% had an exercise habit. Although the rate of reduced salt intake after diagnosis was high, no significant improvement in physical activity was observed. Only 39.6% of participants correctly identified the diagnostic threshold for hypertension. Physician-provided education and counseling were found to positively influence patients' knowledge levels and adherence to lifestyle modifications. Conclusion: Blood pressure control rates among hypertensive patients were not at the desired level, and adherence to lifestyle modifications was insufficient. Active involvement of physicians in patient education may improve patients' knowledge and treatment adherence, thereby contributing to better hypertension control.