Acil servise özkıyım girişimi ile başvuran hastaların risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors among patients presenting to the emergency department following suicide attempt
  1. Tez No: 1020036
  2. Yazar: SEBİHA HANİFE AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, özkıyım, özkıyım girişimi, risk faktörleri, psikiyatrik hastalık, Emergency department, suicide, suicide attempt, risk factors, psychiatric disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Servise Özkıyım Girişimi ile Başvuran Hastaların Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada acil servise özkıyım girişimi nedeniyle başvuran hastaların sosyodemografik özellikleri, psikososyal risk faktörleri, klinik bulguları, uygulanan tedaviler, konsültasyon gereksinimleri ve hastane sonlanımlarının değerlendirilmesi; ayrıca önceki özkıyım girişimi öyküsü ve özkıyım yöntemi ile ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, 01 Ağustos 2024-01 Temmuz 2025 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servisine özkıyım girişimi nedeniyle başvuran 18 yaş ve üzerindeki 242 hasta dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, başvuru şekli, özkıyım yöntemi, psikososyal risk faktörleri, kronik hastalıkları, düzenli ilaç kullanımı, önceki özkıyım girişimi öyküsü, klinik bulguları, uygulanan tedaviler, konsültasyon gereksinimleri ve hastane sonlanımları hastane bilgi yönetim sistemi kayıtlarından geriye dönük olarak değerlendirildi. Verilerin analizinde uygun parametrik ve nonparametrik istatistiksel yöntemler kullanıldı ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34,50±13,19 yıl olup, %60,3'ü kadındı. Özkıyım girişimlerinin %92,6'sı ilaç veya toksik madde alımı ile gerçekleştirildi. İşsizlik ve düşük sosyoekonomik düzey, önceki özkıyım girişimi öyküsü ile anlamlı ilişkili bulundu (p<0,05). Psikiyatrik hastalık varlığı, düzenli ilaç kullanımı ve madde kullanımı, önceki özkıyım girişimi öyküsü ile anlamlı ilişki gösterdi (p<0,05). Önceki özkıyım girişimi öyküsü bulunan hastalarda genel durumun daha kötü, Glasgow Koma Skalası değerlerinin daha düşük, acil serviste kalış süresinin daha uzun olduğu; sedasyon, entübasyon, inotrop tedavi, antidot ve N-asetilsistein uygulamaları ile yoğun bakım gereksiniminin daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Ayrıca bu hastalarda psikiyatri, dahili branş ve yoğun bakım konsültasyonlarının daha sık istendiği belirlendi (p<0,05). Özkıyım yöntemine göre tedavi uygulamaları, konsültasyon gereksinimleri ve hastane sonlanımlarının anlamlı farklılık gösterdiği görüldü (p<0,05). Sonuç: Acil servise özkıyım girişimi nedeniyle başvuran hastalarda psikiyatrik hastalık varlığı, önceki özkıyım girişimi öyküsü, madde kullanımı, işsizlik ve düşük sosyoekonomik düzey önemli risk faktörleri olarak belirlendi. Özellikle önceki özkıyım girişimi öyküsü; daha ağır klinik seyir, daha uzun acil servis izlemi, artmış yoğun bakım gereksinimi ve daha fazla multidisipliner değerlendirme ihtiyacı ile ilişkili bulundu. Bu nedenle özkıyım girişimi nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesinde yalnızca akut tıbbi tedaviye odaklanılmamalı; psikiyatrik öykü, önceki özkıyım girişimleri ve sosyal risk faktörleri de dikkate alınarak multidisipliner bir yaklaşım benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Risk Factors Among Patients Presenting to the Emergency Department Following Suicide Attempt Objective: This study aimed to evaluate the sociodemographic characteristics, psychosocial risk factors, clinical findings, treatment modalities, consultation requirements, and hospital outcomes of patients presenting to the emergency department following a suicide attempt. Additionally, factors associated with a history of previous suicide attempts and the method of suicide attempt were investigated. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 242 patients aged 18 years and older who presented to the Emergency Department of Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital between August 1, 2024, and Jully 1, 2025, following a suicide attempt. Sociodemographic characteristics, mode of presentation, suicide method, psychosocial risk factors, chronic diseases, regular medication use, history of previous suicide attempts, clinical findings, treatment modalities, consultation requirements, and hospital outcomes were retrospectively obtained from the hospital information management system. Appropriate parametric and non-parametric statistical methods were used for data analysis, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 34.50±13.19 years, and 60.3% were female. Drug or toxic substance ingestion was the most common suicide method (92.6%). Unemployment and low socioeconomic status were significantly associated with a history of previous suicide attempts (p<0.05). Psychiatric disorders, regular medication use, and substance use were also significantly associated with previous suicide attempts (p<0.05). Patients with a history of previous suicide attempts had poorer general clinical condition, lower Glasgow Coma Scale scores, and longer emergency department length of stay. They also required sedation, endotracheal intubation, inotropic support, antidote therapy, N-acetylcysteine treatment, and intensive care admission more frequently than patients without previous suicide attempts (p<0.05). Furthermore, psychiatric, internal medicine, and intensive care consultations were requested significantly more often in this group (p<0.05). Treatment strategies, consultation requirements, and hospital outcomes differed significantly according to the suicide attempt method (p<0.05). Conclusion: Psychiatric disorders, a history of previous suicide attempts, substance use, unemployment, and low socioeconomic status were identified as major risk factors among patients presenting to the emergency department following a suicide attempt. In particular, a history of previous suicide attempts was associated with more severe clinical presentation, prolonged emergency department stay, increased intensive care requirement, and greater need for multidisciplinary management. Therefore, the assessment of patients presenting after a suicide attempt should extend beyond acute medical stabilization and include psychiatric history, previous suicide attempts, and psychosocial risk factors to facilitate comprehensive multidisciplinary management.