Ankara'da bir aile hekimliği birimine kayıtlı bireylerin sağlık hizmetlerine güven ve sağlık okuryazarlığı düzeyinin aile hekimliğine başvuru sıklığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the level of confidence in health services and health literacy among individuals registered with a family medicine unit in Ankara and the frequency of visits to family medicine
  1. Tez No: 1000164
  2. Yazar: MİRAÇ KAYA ATASOY
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Hizmetlerine Güven, Başvuru Sıklığı, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Family Medicine, Health Literacy, Trust in Healthcare, Visit Frequency, Primary Health Care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, aile hekimliği birimine kayıtlı bireylerin sağlık hizmetlerine yönelik çok boyutlu güven düzeyleri ve sağlık okuryazarlığı seviyelerinin, aile hekimliğine başvuru sıklığı ile olan ilişkisini incelemektir. Ayrıca, bu değişkenlerin çeşitli sosyodemografik özellikler ve sağlık deneyimleri ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi de hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel desende tasarlanan bu araştırmanın örneklemini, bir aile hekimliği birimine kayıtlı 129 yetişkin birey oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan 'Sosyodemografik Bilgi Formu', 'Sağlık Hizmetleri Sistemi Çok Boyutlu Güven Ölçeği' ve 'Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ki-kare analizi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, sağlık hizmetlerine güven ve sağlık okuryazarlığı düzeylerinin aile hekimliğine başvuru sıklığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır (p >0.05). Aile hekimliğine başvuru sıklığı; cinsiyet (p=0.017), medeni durum (p<0.001), çalışma durumu (p=0.032) ve kronik hastalık varlığı (p=0.014) gibi sosyodemografik değişkenlerle anlamlı düzeyde ilişkilidir. Sağlık hizmetleri sistemine duyulan toplam güven ile sağlık okuryazarlığı arasında zayıf, pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0.272, p =0.002). Yapılan regresyon analizi, sağlık hizmetlerine güven düzeyinin sağlık okuryazarlığı tarafından %7,4 oranında yordandığını göstermektedir (β=0,272, p=0.002). Sonuç: Aile hekimliği hizmetlerinin kullanım sıklığı, bireylerin güven ve bilgi düzeylerinden çok, demografik özellikleri (cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu) ve mevcut sağlık durumlarından (kronik hastalık) etkilenmektedir. Bununla birlikte, bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri, sağlık sisteminin geneline ve özellikle de finansal mekanizmalarına duydukları güven ile anlamlı bir ilişki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this study is to examine the relationship between the levels of multidimensional trust in healthcare services and health literacy of individuals registered at a family medicine unit, and the frequency of their visits. Furthermore, the study aimed to evaluate the relationship between these variables and various sociodemographic characteristics and health experiences. Materials and Methods: The sample for this descriptive and correlational study consisted of 129 adult individuals registered at a family medicine unit. Data were collected using a 'Sociodemographic Information Form', the 'Multidimensional Trust in the Healthcare System Scale', and the 'Health Literacy Scale', all prepared by the researchers. In addition to descriptive statistics, statistical methods such as the t test, one-way analysis of variance (ANOVA), chi-square analysis, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis were used for data analysis. Results: The results of the study revealed that trust in healthcare services and health literacy levels had no statistically significant effect on the frequency of primary care visits (p >0.05). The frequency of primary care visits was found to be significantly associated with sociodemographic variables such as gender (p=0.017), marital status (p<0.001), employment status (p=0.032), and the presence of chronic disease (p=0.014). A weak, positive, and significant correlation was identified between overall trust in the healthcare system and health literacy (r=0.272, p=0.002). Regression analysis showed that trust in healthcare services was predicted by health literacy at a rate of 7.4% (β=0.272, p=0.002). Conclusion: The frequency of use of family medicine services is influenced more by demographic characteristics (gender, marital status, employment status) and current health conditions (chronic disease) than by individuals' levels of trust and knowledge. Nevertheless, individuals' health literacy levels show a significant relationship with their trust in the healthcare system in general, and particularly in its financial mechanisms.