Budgetary efficiency in Turkey: Local-central government relations from the perspective of fiscal fedaralism
Türkiye'deki bütçe verimliliği: Mali fedaralizm açısından yerel ve merkezi yönetim ilişkileri
  1. Tez No: 102005
  2. Yazar: ZAFER AKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLİN NEYAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yerelleşme, mali federalizm, yerel yönetimler ve bütçe verimliliği. u, Decentralization, fiscal federalism, local governments and budgetary efficiency
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ BÜTÇE VERİMLİLİĞİ: MALİ FEDERALİZM AÇISINDAN YEREL VE MERKEZİ YÖNETİM İLİŞKİLERİ Zafer Akın Ekonomi Bölümü Yüksek Lisans Danışman: Yard. Doç. Bilin Neyaptı Haziran, 2001 Günümüzde farklı seviyedeki devlet yönetimlerinin rolleri ve fonksiyonları çok tartışılmaktadır. Yerel yönetimlerin önemi hızla arttığından dolayı, yerelleşme de günden güne önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, yerelleşme konusunu gözönüne alarak, güçlü bir merkezi yönetim sistemine sahip olan Türkiye'deki yerel ve merkezi yönetim ilişkilerini inceledik. İl bazında bir veri kümesi kullanarak, geleneksel mali federalizm teorilerinde vurgulanan önemli noktalan yakalamaya çalıştık. Çalışmamızın önemli bulguları şunlardır: Türkiye'de harcamaya yönelik önemli bir yerelleşme eğilimi yoktur. Buna karşın, vergi yerelleşmesine yönelik zayıf bulgular elde etmemize rağmen, Türkiye'deki yerel yönetimlerin temelini oluşturan belediyeler özkaynaklannı arttırma kabiliyetine yeterince sahip değildir. Ek olarak, merkezi yönetimin ekonomide gerçekleşen şoklara karşı gerekli mali politikaları üretemediğini gözledik. Merkezi yönetimin kalkınmada öncelikli yörelerde ve tarımsal bölgelerde destekleyici rol oynadığım gözledik. Son olarak, sosyal göstergeler üzerindeki çalışmalarımız sağlık imkanlarının dağılımında önemli eşitsizlikler ve değişik gelir düzeyi grupları arasında sağlık imkanları açısından büyük farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. İller bazında incelendiğinde, eğitim alanında, sağlık imkanlarına nazaran daha adil bir paylaşım ve dağılım olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUDGETARY EFFICIENCY IN TURKEY: LOCAL -CENTRAL GOVERNMENT RELATIONS FROM THE PERSPECTIVE OF FISCAL FEDERALISM Zafer Akin M.A. in Economics Supervisor: Assistant Professor Bilin Neyaptı June, 2001 The role and the functions of different levels of government are controversial issues. Together with increasing the importance of the local governments, decentralization has also gained importance. In this study, we examine local-central government relationships in Turkey, which has a strongly centralized government structure, by inspecting the status of decentralization. We empirically investigate the critical points mentioned in traditional fiscal federalism theories by using a provincial data set. Our study briefly reveals that there has not been a trend toward expenditure decentralization in Turkey. Although a slight trend toward tax decentralization is observed, local governments in Turkey do not have ability to improve their own revenues. In addition, we do not see any significant compensatory policy of the central government against the shocks realized in the macroeconomic environment. A supporting policy of the national government is observed in the priority regions for development and in agricultural regions. Finally, our study on social indicators showed that there are significant uneven distribution of health facilities and inequalities among different income groups. In education case, we observe that education facilities are more even across provinces as compared to health facilities.