Masallarda Aile Yapısı
Family Structure in Fairy Tales
  1. Tez No: 1020083
  2. Yazar: SEVİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile yapısı, Masal, Aile İçi İlişkiler, Family, Family Structure, Fairy Tale, Intra-family Relationships
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MASALLARDA AİLE YAPISI Sevim YILDIZ 2026/Sayfa:IX+358 Aile, bireyin toplumsallaşma sürecine ilk adım attığı ve temel değerlerin kazanıldığı en önemli sosyal kurumlardan biridir. Bireyin kişilik gelişiminde, toplumsal normları öğrenmesinde ve kültürel değerleri benimsemesinde belirleyici bir işleve sahip olan aile, aynı zamanda toplumun sürekliliğinin sağlanmasında temel bir unsur olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda masallar, aile yapısını ve aile içi ilişkileri yansıtan önemli kültürel anlatılar olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, masal metinlerinde yer alan aile yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Naki Tezel'in Türk Masalları adlı eseri oluşturmaktadır. Betimsel analiz yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, masallarda yer alan aile bireyleri, aile içi ilişkiler ve evlilik türleri belirli kategoriler doğrultusunda ele alınarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, masallarda aile yapısının çoğunlukla geleneksel ve hiyerarşik bir düzen içerisinde ele alındığı; baba figürünün otoriteyi temsil eden, anne figürünün ise daha çok koruyucu ve değer aktaran bir rol üstlendiği belirlenmiştir. Çocukların aile içindeki rollerinin büyük ölçüde itaat ve uyum çerçevesinde şekillendiği, kardeş ilişkilerinde ise hem dayanışma hem de rekabet unsurlarının bir arada yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca evlilik türlerinin çoğunlukla toplumsal normlara uygun biçimde kurgulandığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, masalların aile yapısını yansıtan metinler olmasının yanı sıra geleneksel aile düzeninin korunmasına ve kuşaklar arasında aktarılmasına katkı sağlayan önemli anlatılar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS FAMILY STRUCTURE IN FAIRY TALES Sevim YILDIZ 2026/Page:IX +358 The family is one of the most fundamental social institutions where the individual takes the first step in the socialization process and acquires basic values. As a structure that plays a decisive role in the development of personality, the learning of social norms, and the internalization of cultural values, the family is also considered a key element in ensuring the continuity of society. In this context, fairy tales stand out as important cultural narratives that reflect family structure and intra-family relationships. This study aims to examine the family structure presented in fairy tale texts. The sample of the study consists of Naki Tezel's Turkish Tales. The study was conducted using the descriptive analysis method, and family members, intra-family relationships, and types of marriage in the tales were evaluated within specific categories. The findings reveal that the family structure in fairy tales is generally constructed within a traditional and hierarchical framework; the father figure is portrayed as representing authority, while the mother figure assumes a more protective and value-transmitting role. It was also determined that children's roles within the family are largely shaped by obedience and conformity, and that sibling relationships include both cooperation and competition. Additionally, marriage types are mostly depicted in accordance with social norms. These findings indicate that fairy tales are not only texts that reflect family structure but also important narratives that contribute to the preservation and intergenerational transmission of the traditional family order.