Farklı renklendirme işlemleri ile üretilmiş monolitik zirkonya restorasyonlarda hidrotermal yaşlanmanın renk stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerindeki etkisi
Effect of hydrothermal aging on color stability and surface properties of monolithic zirconia restorations produced with different coloring processes
- Tez No: 1020085
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KESKİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrotermal yaşlandırma, Monolitik Zirkonya, Renklendirme, Sinterleme, Hydrothermal aging, Monolithic Zirconia, Staining, Sintering
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı renklendirme işlemleri uygulanmış monolitik zirkonya materyallerinde hidrotermal yaşlanmanın renk stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu in vitro deneysel çalışmada, farklı itriyum oksit (Y₂O₃) içeriklerine sahip monolitik zirkonya seramiklerin (%4 mol 4Y-TZP ve %5 mol 5Y-TZP) farklı renklendirme protokollerinin (sinter öncesi boyama, sinter sonrası boyama ve boyamasız kontrol) hidrotermal yaşlandırma sonrası renk stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.Çalışmada toplam 120 disk numune hazırlanmış ve örnekler eşit sayıda alt gruplara ayrılmıştır. Numuneler su soğutmalı kesim, zımparalama ve polisaj işlemlerinden geçirilerek standardize edilmiştir. Renklendirme işlemleri üretici firma önerileri doğrultusunda Vita Akzent Plus boyama sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiş, ardından sinterleme işlemi uygulanmıştır.Numuneler, Chevalier protokolü esas alınarak 134 °C'de doymuş su buharı ortamında 1 saat süreyle hidrotermal yaşlandırmaya tabi tutulmuştur.Renk ölçümleri CIE Lab* renk sistemi kullanılarak kolorimetre ile yapılmış ve renk değişimi ΔE*ab değeri üzerinden hesaplanmıştır. Yüzey özellikleri profilometre ile yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde normal dağılım Shapiro-Wilk testi, varyans homojenliği Levene testi ile değerlendirilmiştir. Renk değişimi (ΔE) verilerinin analizinde zirkonya tipi ve boyama yönteminin etkileri ile bu iki faktör arasındaki etkileşimi değerlendirmek amacıyla iki yönlü varyans analizi (iki yönlü ANOVA) uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü (Ra) verilerinin analizinde ise yaşlandırma, zirkonya tipi ve boyama yönteminin ana etkileri ile etkileşimlerini incelemek amacıyla 2×3×2 karma faktöriyel varyans analizi kullanılmıştır. Anlamlı bulunan karşılaştırmalar için Tukey HSD ve basit etki analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulgularına göre, 4Y-TZP zirkonya tipinde farklı boyama yöntemleri arasında renk değişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık, 5Y-TZP zirkonya tipinde boyasız grup, hem sinter öncesi hem de sinter sonrası boyama gruplarına göre anlamlı düzeyde daha düşük renk değişimi göstermiş, sinter öncesi ve sinter sonrası boyama yöntemleri arasında ise anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Aynı boyama yöntemi altında yapılan karşılaştırmalarda yalnızca boyasız gruplarda 4Y-TZP ve 5Y-TZP zirkonya tipleri arasında anlamlı farklılık saptanmış, boyama uygulanan gruplarda ise anlamlı fark bulunmamıştır. Yüzey pürüzlülüğü açısından, yaşlandırmanın etkisinin kullanılan zirkonya tipine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Basit etki analizine göre 4Y-TZP zirkonya tipinde hidrotermal yaşlandırma sonrasında yüzey pürüzlülüğü anlamlı düzeyde artarken, 5Y-TZP zirkonya tipinde yaşlandırma öncesi ve sonrası yüzey pürüzlülüğü değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Ayrıca yaşlandırma öncesinde 4Y-TZP ve 5Y-TZP zirkonya tipleri arasında yüzey pürüzlülüğü açısından anlamlı bir fark bulunmazken, yaşlandırma sonrasında 4Y-TZP zirkonya tipinin 5Y-TZP'ye göre anlamlı düzeyde daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri gösterdiği saptanmıştır. SEM analizleri, her iki zirkonya tipinde de hidrotermal yaşlandırma sonrasında yüzey morfolojisinde değişiklikler meydana geldiğini, ancak bu değişimlerin 4Y-TZP zirkonya tipinde daha belirgin, 5Y-TZP zirkonya tipinde ise daha sınırlı düzeyde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of hydrothermal aging on the color stability and surface properties of monolithic zirconia materials subjected to different coloring processes. In this in vitro experimental study, the effects of different coloring protocols (pre-sintering coloring, post-sintering coloring, and uncolored control) on the color stability and surface properties of monolithic zirconia ceramics with different yttrium oxide (Y₂O₃) contents (4 mol 4Y-TZP and 5 mol 5Y-TZP) after hydrothermal aging were investigated. A total of 120 disc samples were prepared and divided into equal subgroups. The samples were standardized by water-cooled cutting, grinding, and polishing processes. Coloring was performed using the Vita Akzent Plus coloring system according to the manufacturer's recommendations, followed by sintering. The samples were subjected to hydrothermal aging at 134 °C in a saturated water vapor environment for 1 hour, based on the Chevalier protocol. Color measurements were performed using a colorimeter with the CIE Lab* color system, and color change was calculated based on the ΔE*ab value. Surface properties were evaluated by profilometer measurements of surface roughness and scanning electron microscopy (SEM). The statistical analysis of the data included assessment of normality using the Shapiro–Wilk test and homogeneity of variances using Levene's test. Color change (ΔE) data were analyzed using two-way analysis of variance (two-way ANOVA) to evaluate the effects of zirconia type, staining method, and their interaction. Surface roughness (Ra) data were analyzed using a 2 × 3 × 2 mixed factorial ANOVA to investigate the main effects of aging, zirconia type, staining method, and their interactions. Tukey's honestly significant difference (HSD) test and simple effects analyses were performed for post hoc comparisons where appropriate. The results demonstrated that no statistically significant differences in color change were observed among the different staining methods within the 4Y-TZP zirconia group. In contrast, within the 5Y-TZP zirconia group, the unstained specimens exhibited significantly lower ΔE values than both the pre-sintering and post-sintering staining groups, whereas no significant difference was found between the pre-sintering and post-sintering staining methods. When comparisons were made between zirconia types under the same staining condition, a significant difference was identified only in the unstained groups, while no significant differences were observed between the stained groups. Regarding surface roughness, the effect of hydrothermal aging was found to vary according to zirconia type. Simple effects analysis revealed a significant increase in surface roughness following hydrothermal aging in the 4Y-TZP zirconia group, whereas no significant difference was observed between pre-aging and post-aging surface roughness values in the 5Y-TZP zirconia group. Furthermore, no significant difference in surface roughness was detected between the two zirconia types before aging; however, after hydrothermal aging, the 4Y-TZP zirconia group exhibited significantly higher surface roughness values than the 5Y-TZP group. Scanning electron microscopy (SEM) analysis demonstrated that hydrothermal aging induced surface morphological alterations in both zirconia types. Nevertheless, these changes were more pronounced in the 4Y-TZP zirconia group, whereas the 5Y-TZP zirconia group exhibited comparatively limited morphological alterations following aging.