Radikal sağın Avrupa'daki yükselişinin Avrupa Birliği entegrasyon süreci üzerindeki yansımaları: Avrupa parlamentosu üzerine bir inceleme
The reflections of the rise of the radical right in Europe on the European Union integration process: A study on the European parliament
- Tez No: 1020094
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Entegrasyon, European Union, European Parliament
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Avrupa Birliği (AB: European Union), son yüzyılın ilk yıllarından itibaren birbiri ardına gelen pek çok küresel krizle mücadele etmek zorunda kalmış, ancak vatandaşlarının gözünde bu krizleri yönetmekte her zaman yeterince başarılı olamamıştır. Radikal sağ partiler (RSP) ise bu çoklu krizler ortamında gerek vatandaşların korkuları ve yerleşik siyasetten memnuniyetsizliği gerekse dinamik yapıları ve örgütlenme becerileri sayesinde ivme kazanmıştır. Avrupa'daki mevcut gerçeklikten hareketle bu tez, son zamanlarda büyük bir ivme yakalayan RSP'lerin genelde Avrupa siyasetine özelde ise Avrupa entegrasyonuna yansımalarına odaklanmaktadır. Bu bağlamda 2019-2024 dönemi Avrupa Parlamentosu'nda (AP) temsil hakkı elde eden RSP'lerin söylemleri üzerinden bu partilerin kendilerini, AB'yi ve entegrasyonu nasıl tanımladıklarına odaklanmaktadır. Çalışmanın bulguları, RSP'lerin AB'yi ve entegrasyon sürecini, üye devletlerin ulusal egemenlikleri açısından bir tehdit olarak gördüklerini ortaya koymaktadır. Öte yandan, bu partilerin AB düzeyinde ana akım hale geldiklerine ve hem parti düzeyinde hem de ulusüstü düzeyde örgütlenme kapasitelerini artırdıklarına dair önemli işaretlere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) has had to contend with numerous global crises since the early years of the last century. However, in the eyes of its citizens, it has not always been successful in managing these crises effectively. Radical right-wing parties (RRP) have gained momentum in this environment of multiple crises. In addition to their dynamic structures and organizational skills, they have been fueled by citizens' fears and dissatisfaction with the established political order. Based on this reality in Europe, this thesis focuses on the reflections of the RRPs on European politics in general and European integration in particular. In this context, it examines how these parties define themselves, the EU, and the integration process based on the discourse of RRPs that secured representation in the European Parliament (EP) during the 2019-2024 period. The findings of the study reveal that RRPs view the EU and the integration process as a threat to the national sovereignty of member states. On the other hand, there are significant indications that these parties have become mainstream at the EU level and have increased their organizational capacity both at the party and the transnational level.