Helicobacter pylori enfeksiyonu ile koroner arter hastalığı ve anjiyografik lezyonların ciddiyeti arasındaki ilişki
  1. Tez No: 1020093
  2. Yazar: NAZİFE NUR ÖZER ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN ÜNVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter Pylori, Koroner Arter Hastalığı, CagA, Lezyon Ciddiyeti, Helicobacter Pylori, Coronary artery Disease, CagA, Lesion severity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Helicobakter Pylori (HP) enfeksiyonu ile koroner arter hastalığı (KAH) gelişimi arasındaki ilişkiyi araştıran birçok çalışma vardır. Özellikle CagA (sitotoksin asosiye gen) proteinini üreten HP tiplerinin diğer tiplere göre ateroskleroz gelişimi, gastrik ülser oluşumu ve gastrointestinal kanamalar üzerine daha fazla etkisi olduğu düşünülmektedir. Koroner arter hastalarında anjiyografik olarak gösterilen trombus yoğunluğu fazla olan lezyonların daha fazla antitrombotik tedavi gereksinimi vardır. Bu nedenle HP'nin thrombotik ve trombotik olmayan anjiyografik lezyonlardaki rolünü araştırmayı amaçladık. METOD: Koroner anjiografisi yapılan 109 kişinin klinik öyküsü alınarak çalışmaya dahil edildi. Hp IgG ve daha patojen HP türünün CagA IgG yapısındaki antikorların tespiti için kan örnekleri alındı. Anjiyografi raporlarına göre hastalar 3 gruba ayrıldı. Koronerleri normal olanlar (n=34), görsel trombotik lezyonu olmayanlar (n=38) ve görsel trombotik lezyonu olanlar (n=37). HP tipleri ile koroner arter hastalığında anjiyografik görsel lezyon ciddiyeti arasındaki ilişki; yaş, cinsiyet, sigara, hipertansiyon, diyabet ve hiperlipideminin etkileri de analiz edilerek ordinal lojistik regresyon yöntemiyle araştırıldı. BULGULAR: Çalışma grubumuzun ortalama yaşı 59±14 idi. HP IgG pozitifliği 69% (n=75), CagA antikor titre pozitifliği ise 79% (n=59) bulundu. Pozitif CagA IgG serolojisi KAH grubunda 67% (n=50) , kontrol grubunda ise 44% (n=15) saptandı. HP serolojisi ile lezyon ciddiyeti arasında anlamlı ilişki gösteremesek de CagA IgG serolojisiyle lezyon ciddiyeti arasında bağımsız anlamlı ilişki saptandı (OR: 2.4 (1.1-5.6); p=0.03). SONUÇ: CagA pozitif HP kolonizasyonu anjiyografik lezyonların ciddiyeti için bağımsız risk faktörüdür
Özet (Çeviri)
BACKGROUND AND AİM: There are controversies evaluating the association between different strains of Helicobacter pylori (HP) and occurrence of coronary arterial disease (CAD). HP may facilitate gastric ulcers and gastrointestinal bleeding. As angiographic lesions of high thrombus burden needs more potent and risky antithrombotic treatment regimens, we aimed to investigate the role of different strains of HP for angiographic lesions with high thrombus burden. METHODS: Medical and drug history of 109 consecutive patients who were candidate for coronary angiography were taken. Blood samples were obtained to measure anti HP (Ig) immunoglobulin G and anti-CagA (cytotoxin-associated gene) IgG antibody. According to angiography reports, participants were divided into three groups. Normal (n = 34), lesions with no thrombus (n=38) and lesions with thrombus (n = 37). To measure the association between CagA positive and less virulan strains of HP with the severity of CAD, ordinal logistic regression tests were used by adjusting age, sex, history of hypertention, diabetes mellitus , dyslipidemia and smoking. RESULTS: The mean ages of patients with and without CAD were 59±14. The prevalence of seropositivity to HP IgG titer was 69% (n=75). Fifty nine (79%) subject had CagA IgG seropositivity. Positive CagA IgG serology was 67% (n=50) and 44% (n=15) in CAD and control groups respectively. While HP IgG serology wasn't associated with lesion severity; CagA IgG serology was independently associated with lesion severity (OR: 2.4 (1.1-5.6) p=0.03). CONCLUSION: Colonization of CagA positive HP was an independent risk factor for angiographic lesion severity.. ix