Yapay dişler üzerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin çeşitli yöntemlerle üretilen kaide materyallerine olan bağlanma dayanımının incelenmesi
Investigation of the bond strength of different surface treatments applied to artificial teeth to denture base materials fabricated by different methods
  1. Tez No: 1020106
  2. Yazar: FATMA CANAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUĞUT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kumlama, Polimetilmetakrilat, Üç boyutlu baskı, Sanding, Polymethyl methacrylate, 3D printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı yöntemlerle üretilen protez kaide materyalleri ile farklı yüzey işlemleri uygulanmış yapay dişler arasındaki bağlanma dayanımlarındaki değişikliğin araştırılmasıdır. Çalışmada akrilik ve kompozit olmak üzere iki farklı yapay diş tipi kullanıldı. Protez kaide materyali olarak ısı ile polimerize PMMA, CAD/CAM PMMA, 3D baskı rezini ve UDMA esaslı rezin kullanıldı. Tüm kaide materyallerinden elde edilen örnekler 5,0 mm çap, 2,5 mm kalınlık olacak şekilde disk formunda üretildi. Yapay diş örneği olarak birinci molar dişler tercih edildi. Yapay diş örnekleri farklı yüzey işlemlerine tabi tutuldu (Kontrol grubu, alüminyum oksitle kumlama, Er:YAG lazer uygulama, oluk). Yapay diş ile kaide materyali arasındaki bağlantı, her materyale özel yapıştırma yöntemi uygulanarak gerçekleştirildi. Elde edilen örneklerin bağlanma dayanımları Universal test cihazında 5 mm/dk kafa hızında bağlantıda kopma olana kadar kuvvet uygulandı. Makaslama bağlanma dayanımı değerleri MPa olarak kaydedildi. Kopma tipleri adeziv, koheziv ve kombine olarak değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirildi. Protez kaide materyallerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin bağlanma dayanımı değerlerini istatistiksel açıdan anlamlı derecede etkilediği belirlendi. Elde edilen veriler doğrultusunda, ısı ile polimerize edilen PMMA grubunda kumlama işlemi en yüksek bağlanma dayanımını (19,30±1,42 MPa) gösterdi. Tüm kaide grupları arasında en yüksek bağlanma dayanımının kumlama işleminde olduğu görüldü. CAD/CAM PMMA gruplarında da yüzey işlemlerinin tüm dişlerde bağlanma dayanımını arttırdığı belirlendi. En yüksek bağlanma dayanımı (16,82±1,09 MPa) kumlama uygulanan grupta bulundu. UDMA grupları diğer gruplara göre daha düşük bağlanma dayanımı gösterdi ve kendi içinde kumlama uygulanan grupta en yüksek bağlanma dayanımı (5,15±0,54) görüldü. 3D baskı rezin gruplarında ise tüm yüzey işlemlerinin iki farklı dişte de bağlanma dayanımını artırdığı görüldü. CAD/CAM'de lazer uygulaması ve UDMA grubu dışındaki (kumlama işlemi hariç) tüm çalışma gruplarında, akrilik ve kompozit dişlerin kaideye bağlanma değerleri birbirine benzer bulundu ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Yüksek bağlanma dayanımı gösteren gruplarda daha fazla koheziv ve kombine kopma gözlendi. Isı ile polimerize olan PMMA ve ardından CAD/CAM kaide grupları diğer gruplara göre en yüksek bağlanma dayanım değerlerini gösterdi. Yüzey işlemlerinden kumlama ise tüm gruplar içerisinde diş/kaide bağlantısını en fazla artıran parametre oldu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the changes in bond strength between denture base materials fabricated by different methods and artificial teeth subjected to different surface treatments. Two types of artificial teeth, acrylic and composite, were used in this study. Heat-polymerized PMMA, CAD/CAM PMMA, 3D-printed resin, and UDMA-based resin were selected as denture base materials. All denture base specimens were fabricated in a standardized disc shape with a diameter of 5.0 mm and a thickness of 2.5 mm. Maxillary first molar artificial teeth were used as tooth specimens. The tooth specimens were subjected to different surface treatments, including no treatment (control), aluminum oxide sandblasting, Er:YAG laser irradiation, and groove preparation. Bonding between the artificial teeth and denture base materials was performed using the bonding protocol specific to each denture base material. Shear bond strength was measured using a universal testing machine at a crosshead speed of 5 mm/min until bond failure occurred. Shear bond strength values were recorded in megapascals (MPa). Failure modes were classified as adhesive, cohesive, or mixed. Statistical analyses were performed using SPSS software. Different surface treatments applied to the denture base materials had a statistically significant effect on shear bond strength values (p<0.05). In the heat-polymerized PMMA group, sandblasting resulted in the highest shear bond strength (19.30 ± 1.42 MPa). Overall, the highest bond strength values among all denture base materials were observed in the sandblasting groups. In the CAD/CAM PMMA groups, all surface treatments increased the shear bond strength of both artificial tooth types. The highest shear bond strength (16.82 ± 1.09 MPa) was observed in the sandblasting group. UDMA groups showed lower bond strength values than the other groups, and the highest bond strength within the UDMA groups was observed in the sandblasted subgroup (5,15 ± 0,54 MPa). In the 3D-printed resin groups, all surface treatment protocols resulted in increased shear bond strength for both acrylic and composite artificial teeth. Except for the laser-treated CAD/CAM PMMA groups and the UDMA groups (excluding the sandblasting subgroup), no statistically significant differences were observed between the bond strength values of acrylic and composite artificial teeth to the denture base in any of the experimental groups (p> 0.05). More cohesive and mixed failures were observed in groups exhibiting higher bond strength values. Heat-polymerized PMMA, followed by CAD/CAM denture base groups, demonstrated the highest bond strength values compared with the other groups. Among the evaluated surface treatments, sandblasting was the parameter that provided the greatest improvement in the tooth–denture base bond strength across all groups.