Yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan ortaokul ve lise öğretmenlerinin çokkültürlülük düzeylerinin incelenmesi: Batum Türk Okulu örneği
Examining the multiculturalism levels of secondary and high school teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education abroad: The example of Batumi Turkish School
- Tez No: 1020107
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ZABUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Eğitim sosyolojisi, Educational science, Education sociology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yurt dışında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan ortaokul ve lise öğretmenlerinin çokkültürlü eğitime ilişkin yaklaşımlarını ve bu yaklaşımların hangi düzeylerde şekillendiğini incelemektir. Araştırma, öğretmenlerin kültürel çeşitliliğe yönelik farkındalıklarının sınıf içi pedagojik uygulamalara nasıl yansıdığını ortaya koymayı ve çokkültürlü eğitimin uygulama boyutuna ilişkin mevcut durumu belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenoloji deseni ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu Batum Türk Okulu'nda görev yapan 9 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve görüşmeler ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş; analiz sürecinde kodlar, alt temalar ve ana temalar oluşturulmuş ve bulgular tablolar aracılığıyla sunulmuştur. Araştırmanın inandırıcılığı ve tutarlılığı, nitel araştırmalara özgü geçerlik ve güvenirlik ölçütleri doğrultusunda sağlanmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin çokkültürlü eğitime yönelik farkındalıklarının ve tutumlarının genel olarak olumlu olduğunu; ancak bu farkındalığın sınıf içi pedagojik uygulamalara dönüştürülmesi sürecinde çeşitli güçlükler yaşandığını göstermektedir. Öğretmenlerin kültürel duyarlılık ve empati düzeylerinin yüksek olduğu, buna karşın öğretim sürecinde pedagojik uyarlamalar yapma konusunda sınırlılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Bulgular, öğretmen yaklaşımlarının farklı boyutlarda ve farklı düzeylerde şekillendiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, çokkültürlü eğitimin yalnızca tutum ve farkındalık düzeyinde ele alınmasının yeterli olmadığını; öğretmenlerin pedagojik uygulamalarının da düzey belirleme bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin uygulama odaklı olarak yapılandırılması ve çokkültürlü eğitimi destekleyen okul politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the approaches of secondary and high school teachers working in schools affiliated with the Turkish Ministry of National Education abroad towards multicultural education and to determine the levels at which these approaches are shaped. The study also aims to reveal how teachers' awareness of cultural diversity is reflected in classroom pedagogical practices and to determine the current situation regarding the implementation dimension of multicultural education. The research was conducted using the phenomenology design, one of the qualitative research approaches. The study group consisted of nine teachers working at Batumi Turkish School. The data were collected through a semi-structured interview form, and the interviews were conducted by audio recording. The obtained data were analyzed using the content analysis method; during the analysis process, codes, sub-themes, and main themes were created, and the findings were presented through tables. The credibility and consistency of the study were ensured in line with the validity and reliability criteria specific to qualitative research. The findings of the study indicate that teachers' awareness and attitudes towards multicultural education are generally positive; however, various difficulties are experienced in transforming this awareness into classroom pedagogical practices. It was determined that teachers have high levels of cultural sensitivity and empathy, but there are limitations in making pedagogical adaptations during the teaching process. The findings reveal that teachers' approaches are shaped in different dimensions and at different levels. The results of the study show that addressing multicultural education only at the level of attitudes and awareness is not sufficient and that teachers' pedagogical practices should also be evaluated from a level-based perspective. In this regard, it is recommended that in-service training programs for teachers should be designed with a practice-oriented approach and that school policies supporting multicultural education should be developed.