I. Edward'ın dini otoriteye karşı tavırları ve yasal reformları
Edward I's attitudes towards religious authority and his legal reforms
- Tez No: 1020111
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: I. Edward, Orta Çağ, İngiltere, Yasal Reform, Kilise, Edward I, Middle Ages, England, Legal Reform, Church
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Orta Çağ İngilteresi, özellikle 1066 Norman Fethi sonrasında, Kıta Avrupası'ndaki topraklar ile Britanya adası arasında bölünmüş bir imparatorluk görünüm arzetmekteydi. Ancak 13. yüzyılda Normandiya'nın kaybedilmesiyle İngiliz monarşisi siyasî ve kültürel olarak daha içe dönük, adaya odaklı bir yapıya bürünmeye başlamıştır. Bu dönüşümün zirvesi, Büyük Britanya coğrafyasında İngiliz hegemonyasını kurmaya çalışan ve hukuk sistemini reforme eden I. Edward dönemi olmuştur. I. Edward, samimi bir Hristiyan ve Haçlı Seferi gazisi olmasına rağmen, dini otoritenin devlet işlerine ve kraliyet haklarına müdahale etmesine kesinlikle tolerans göstermemiştir. Bu sebeple kraliyetin izni olmadan kiliseye toprak bağışlanmasını kesin olarak yasaklayan, kilise mahkemelerinin yetkilerini sınırlayan ve din adamlarının vergi verme konusundaki ayrıcalıklarını iptal edip mallarına el koyan düzenlemeler yapmıştır. Bununla beraber iktidara gelir gelmez ülke çapında kraliyet hakları ve yolsuzluklara dair geniş ölçekli soruşturmalar başlatmıştır. Mülkiyet ve asayiş hukukunun yanı sıra kamu düzeni, ticaret hukuku ve idare hukuku gibi alanlarda yasal düzenlemeler yaparak İngiliz Ortak Hukuku'nu statüleriyle kurumsallaştırmıştır. I. Edward'ın saltanatı, devletin coğrafi sınırlarının yeniden çizildiği, seküler otoritenin dini otoriteye karşı üstünlüğünün yasalara bağlandığı ve modern İngiliz hukukunun temellerinin atıldığı bir çağ olmuştur. Bu çalışma, I. Edward'ın kraliyet içindeki konumunu ve kişisel dindarlığını incelemekle birlikte, ülke çapında hâkimiyetini pekiştirmek amacıyla dini otoriteyi tamamen dışlamadan, ancak sınırlandırarak uyguladığı politikaları ve gerçekleştirdiği yasal reformları ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Medieval England, particularly in the aftermath of the Norman Conquest of 1066, bore the character of a polity divided between continental European territories and the island of Britain. However, with the loss of Normandy in the thirteenth century, the English monarchy began to assume a more inward-looking and insular orientation, both politically and culturally. The culmination of this transformation occurred during the reign of Edward I, who sought to establish English hegemony across the geography of Great Britain and undertook comprehensive reforms of the legal system. Although Edward I was a devout Christian and a veteran of the Crusades, he demonstrated no tolerance for the intervention of ecclesiastical authority in affairs of state and royal prerogatives. Accordingly, he enacted measures that strictly prohibited the donation of land to the Church without royal consent, curtailed the jurisdiction of ecclesiastical courts, and abolished the fiscal privileges of the clergy by subjecting them to taxation and confiscating their properties. Furthermore, immediately upon his accession, he initiated large-scale, nationwide inquiries into royal rights and instances of corruption. By introducing legal regulations in areas such as property and criminal law, as well as public order, commercial law, and administrative law, he institutionalized English Common Law through statutory enactments. The reign of Edward I thus constituted an era in which the geographical boundaries of the state were redefined, the supremacy of secular authority over ecclesiastical power was codified in law, and the foundations of modern English law were laid. This study examines Edward I's position within the royal establishment and his personal piety, while also seeking to demonstrate the policies and legal reforms he implemented to consolidate his authority across the realm by not entirely excluding ecclesiastical authority, yet simultaneously circumscribing it.