Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan politikasında ideolojinin rolü: İnşacı bir analiz
The role of ideology in the United Arab Emirates' policy towards Sudan: A constructivist analysis
- Tez No: 1020112
- Danışmanlar: PROF. DR. ELEM EYRİCE TEPECİKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşik Arap Emirlikleri, Hızlı Destek Kuvvetleri, Sudan Silahlı Kuvvetleri, inşacılık, ideoloji, Ömer el-Beşir, United Arab Emirates, Rapid Support Forces, Sudanese Armed Forces, constructivism, ideology, Omar al-Bashir
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
15 Nisan 2023 tarihinde, Sudan'ın başkent Hartum'da Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında silahlı çatışmalar patlak vermiştir. Birleşik Arap Emirlikleri, bu çatışmada Hızlı Destek Kuvvetleri'ne lojistik destek sağlayarak, yabancı savaşçıların teminini kolaylaştırarak, silah tedarik ederek ve yaralı unsurların komşu ülkelerde tıbbi tedaviye erişimini sağlayarak destek vermiştir. Abu Dabi'nin 1971 yılındaki kuruluşundan bu yana Hartum ile uzun bir geçmişi bulunmaktadır ve bu ilişkilerin büyük ölçüde taraflar arasındaki ticaret ve ekonomik değişime dayandığı görülmektedir. Emirlikler aynı zamanda Sudan'a yatırım yapmış; iki ülkeden hiçbiri diğerinin iç politikalarına müdahale etmemiş veya egemenliğini sınırlamaya çalışmamıştır. Bu durum, eski Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in devrilmesinden hemen öncesine kadar bu şekilde devam etmiştir. Bu dönemden sonra Sudan içişlerine yönelik Birleşik Arap Emirlikleri müdahalesi görünür olmaya başlamış ve Ömer el-Beşir'in devrilmesinin ardından daha da belirgin hâle gelmiştir. Bu tez, bu bağlamdan hareketle ve nitel bir inşacı çerçeve benimseyerek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan politikasındaki dönüşümü incelemektedir. Çalışma, BAE'nin Sudan ile kuruluşundan Beşir dönemi boyunca süren angajmanını ve bu ilişkinin sonraki dönemde geçirdiği evrimi açıklamaktadır. Bulgular, BAE'nin Beşir rejiminin düşüşünü ve bunu izleyen geçiş sürecini, Sudan siyasi sahnesindeki İslamcı aktörleri zayıflatmak için bir fırsat olarak algıladığını ortaya koymaktadır. BAE, bu amaçla başlangıçta Sudan ordusuna, sivil aktörler aleyhine olacak şekilde bütüncül destek sağlamıştır. Ancak daha sonra ittifaklarını geliştirerek Hızlı Destek Kuvvetleri ile yakınlaşmış ve bu güçlerin Sudan Silahlı Kuvvetleri'ne karşı başlattıkları isyanda onları desteklemiştir. Bu süreç, siyasal İslam'a ilişkin algıların ve 2019 sonrasında BAE'nin Sudan ile angajmanını şekillendiren ideolojik kaygıların önemini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
On 15 April 2023, armed conflicts erupted in Sudan between the Sudanese Armed Forces and the Rapid Support Forces in the capital, Khartoum. The UAE has supported the Rapid Support Forces in this conflict by providing logistical assistance, facilitating the recruitment of foreign fighters, supplying weapons, and enabling medical treatment for their wounded through neighbouring countries. Abu Dhabi has a long history of relations with Khartoum since its foundation in 1971, and most of these relations were based on commerce and exchange between the two parties. The Emiratis also invested in Sudan, and no country interfered in the other country's internal policies or tried to limit its sovereignty, and the situation continued like this until just before the fall of former Sudanese President Omar Al-Bashir. Emirati intervention in Sudanese affairs began to loom on the horizon, and the matter became even more visible after the fall of Omar Al-Bashir. Drawing on this context and adopting a qualitative constructivist framework, this thesis examines the shift in Emirati policy toward Sudan, explaining its engagement with the country from its founding through the Bashir era and its subsequent evolution. The findings reveal that the UAE perceived the fall of the Bashir regime and the ensuing transitional period as an opportunity to weaken Islamist actors within the Sudanese political landscape. To achieve this, the UAE initially relied on the military as a whole, providing them with substantial support at the expense of civilian actors. However, it later developed its alliances, becoming closer to the Rapid Support Forces, which it subsequently supported in their rebellion against the Sudanese Armed Forces. This reflects the significance of perceptions surrounding political Islam and the ideological concerns that shaped the UAE's engagement with Sudan after 2019.