Adölesan İdiyopatik Skolyoz Tanılı Hastalarda Radyografik Parametrelerin Pedobarografik Parametrelere ve Dengeye Etkisinin Değerlendirilmesi
Evaluation of the Effects of Radiographic Parameters on Pedobarographic Parameters and Balance in Patients with Adolescent Idiopathic Scoliosis
  1. Tez No: 1020128
  2. Yazar: MUHAMMED MUZAFFER HAYBAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY DEMİR YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, pedobarografi, baropodometri, radyografi, denge, plantar basınç, center of pressure, Berg Denge Ölçeği, Timed Up and Go Testi, Ağırlık merkezi, Baropodometre, Kifoz, Lordoz, Postural denge, Skolyoz, Statik denge, Adolescent idiopathic scoliosis, pedobarography, baropodometry, radiography, balance, plantar pressure, center of pressure, Berg Balance Scale, Timed Up and Go Test, Gravity center, Baropodometer, Kyphosis, Lordosis, Postural balance, Scoliosis, Static balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, adölesan idiyopatik skolyoz (AİS) hastalarında radyografik parametreler, pedobarografik ölçümler ve denge arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Ekim 2025-Haziran 2026 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvuran 63 AİS hastası alınmıştır. Hastaların yazılı onamları alındıktan sonra sistemde yer alan skolyoz grafileri üzerinden radyografik parametreleri ölçülmüştür. Ayak plantar basınç ölçümleri ve denge analizi pedobarografi cihazıyla yapılmıştır. Denge ölçümünde center of pressure (COP) mesafesi, Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Timed Up and Go (TUG) testi kullanılmıştır. Torakal bölge eğriliklerinde COP mesafesi lomber eğriliğe göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). COP mesafesiyle lateral pelvik tilt (LPT) arasında pozitif (p<0.01), torakal kifoz (TK), lomber lordoz (LL), pelvik insidans (PI), sakral slop (SS) ve spinosakral açı (SSA) arasında ise negatif yönde anlamlı korelasyonlar saptanmıştır (p<0.05). Apikal vertebra translasyonu (AVT), global koronal balans (GCB) ve pelvik tilt (PT) ile COP mesafesi arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (p>0.05). Sağ-sol ayak plantar basınç dağılım farkıyla LPT, sağ arka ayak plantar basınç dağılımıyla TK, ön-arka ayak plantar basınç dağılım farkıyla LL, sağ arka ayak plantar basınç dağılımıyla PT arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyonlar saptanmıştır (p<0.05). Plantar basınç ölçümleriyle Cobb açısı, AVT, GCB, PI, SS ve SSA arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sol ön ayak plantar basınç dağılımı BDÖ puanıyla pozitif, TUG süresiyle negatif, sol arka ayak plantar basınç dağılımı ise COP mesafesiyle pozitif yönde anlamlı korelasyon göstermiştir (p<0.05). Bu çalışmada, radyografik parametreler, pedobarografik ölçümler ve denge arasında anlamlı düzeyde ilişkiler saptanmış olup pedobarografinin AİS olgularında tanı, izlem ve tedavi sürecine katkı sağlayabilecek yararlı bir değerlendirme yöntemi olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu sonuçların daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationships among radiographic parameters, pedobarographic measurements, and balance in patients with adolescent idiopathic scoliosis (AIS). Sixty-three patients with AIS who presented to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine between October 2025 and June 2026 were included in the study. After obtaining written informed consent from the patients, radiographic parameters were measured using scoliosis radiographs available in the hospital system. Plantar pressure measurements and balance analysis were performed using a pedobarography device. Balance assessment included center of pressure (COP) path length, the Berg Balance Scale (BBS), and the Timed Up and Go (TUG) test. COP path length was found to be higher in thoracic curves than in lumbar curves (p<0.05). Significant positive correlations were found between COP path length and lateral pelvic tilt (LPT) (p<0.01) and significant negative correlations were observed between COP path length and thoracic kyphosis (TK), lumbar lordosis (LL), pelvic incidence (PI), sacral slope (SS), and spinosacral angle (SSA) (p<0.05). No significant association was found between COP path length and apical vertebral translation (AVT), global coronal balance (GCB) or pelvic tilt (PT) (p>0.05). Significant positive correlations were observed between the right-left plantar pressure distribution difference and LPT, right rearfoot plantar pressure distribution and TK, anterior-posterior plantar pressure distribution difference and LL, and right rearfoot plantar pressure distribution and PT (p<0.05). No significant association was found between plantar pressure measurements and Cobb angle, AVT, GCB, PI, SS, or SSA (p>0.05). Left forefoot plantar pressure distribution showed a significant positive correlation with the Berg Balance Scale (BBS) score and a significant negative correlation with TUG time. Left rearfoot plantar pressure distribution was positively correlated with COP path length (p<0.05). In this study, significant associations were found among radiographic parameters, pedobarographic measurements, and balance. It was concluded that pedobarography may be a useful assessment method that could contribute to the diagnosis, follow-up, and treatment process in patients with AIS. Further large-scale studies are needed to confirm these findings.