Tüketici ekonomik düşmanlığının satın alma isteksizliğine etkisinde tüketici etnosentrizminin düzenleyici rolü
The moderating role of consumer ethnocentrism in the relationship between consumer economic animosity and reluctance to buy
  1. Tez No: 1020129
  2. Yazar: ŞERMİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE VARDARSUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Anket formu, Doğrulayıcı faktör analizi, Ekonomik düşmanlık, Likert modeli, Satın alma niyeti, Sosyal kimlik, Tüketici düşmanlığı, Tüketici etnosentrizmi, Örneklem, Questionnaire form, Confirmatory factor analysis, Economic animosity, Likert model, Purchase intention, Social identity, Consumer hostility, Consumer ethnocentrism, Sample
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk tüketicilerin ABD'ye yönelik sergilediği tüketici ekonomik düşmanlığının bu ülkenin ürünlerine yönelik satın alma isteksizliği üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide tüketici etnosentrizminin düzenleyici rolünü araştırmaktır. Araştırma hipotezleri 277 tüketiciden anket yolu ile toplanan veriler kullanılarak Process Macro ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ABD'ye karşı tüketici ekonomik düşmanlığı hissi besleyen Türk tüketiciler bu ülkenin ürünlerine karşı satın alma isteksizliği sergilemektedir. Aynı zamanda bu etki etnosentrik eğilimleri yüksek olan Türk tüketicilerde daha güçlüdür. Çalışma sonuçları doğrultusunda elde edilen bulgular tartışılmış; ilgili literatüre ve uygulayıcılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of Turkish consumers' consumer economic animosity toward the United States on their reluctance towards this country's products and brands, and to investigate the moderating role of consumer ethnocentrism in this relationship. The research hypotheses are tested using Process Macro with data collected via a survey from 277 Turkish consumers. The results indicate that Turkish consumers who display consumer animosity towards the United States exhibit a greater reluctance to purchase products originating from this country. Moreover, this effect is stronger among Turkish consumers with higher levels of ethnocentric tendencies. Finally, the findings are discussed, and managerial implications and suggestions for future research are provided.