Web tabanlı binaural beats uygulamasının menstrüasyon dönemindeki uyku kalitesi ve dismenore üzerine etkisi
The effect of the web-based binaural beats application on sleep quality and dysmenorrhea during menstruation
  1. Tez No: 1020127
  2. Yazar: SEDA HAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN TİMUR TAŞHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Obstetrik-hemşirelik, Obstetrical-nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Binaural beats (BB) uygulaması, her kulağa ayrı ayrı iletilen farklı frekanslardaki iki ses tonunun, üçüncü bir ton hissi uyandırmasıyla oluşan işitsel bir olgudur. BB uygulaması ağrı yönetimi, uyku ve konsantrasyonun artırılması, depresyon ve anksiyetenin azaltılmasında kullanılan nonfarmakolojik bir yöntemdir. Araştırma BB uygulamasının menstrüasyon dönemindeki uyku kalitesi ve dismenore üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli olarak yürütülmüştür. Örneklemi 49 deney ve 48 kontrol olmak üzere toplam 97 kız öğrenci oluşturmuştur. Veriler, deney ve kontrol gruplarında“Kişisel Tanıtım Formu”,“Sayısal Ağrı Ölçeği (SAÖ)”,“Menstrüasyon Semptom Ölçeği (MSÖ)”ve“Kadın Sağlığı İnisiyatifi Uykusuzluk Ölçeği (KSİUÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada BB delta ve alfa sesleri Audacity®, version win. 2.3.2 (2019 Audacity Team) programı ile oluşturulmuştur. Deney grubuna oluşturulan sesler 3 ay boyunca haftada 3 kez“Mens-Bin”mobil uygulaması aracılığıyla dinletilmiştir. Devamında 3 ay boyunca herhangi bir girişimde bulunulmamış ve ön testten 6 ay sonra son test verileri toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada deney ve kontrol gruplarının yaş, sınıf, boy, kilo, menstrüasyon süresi ile SAÖ, MSÖ ve KSİUÖ puan ortalamalarının ön testte benzer olduğu bulunmuştur (p>0.05). Araştırmada, deney grubunun dismenore ağrı puan ortalamasının 2. ve 3. aylarda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Ayrıca deney grubunun menstrüal semptom ve uykusuzluk puan ortalamalarının 2., 3. ay ve son testte kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Araştırmada BB uygulamasının öğrencilerin menstrüasyon dönemindeki uyku kalitesini artırdığı, dismenore şiddetini ise azalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Binaural beats (BB) are an auditory phenomenon created by delivering two tones at different frequencies to each ear, thereby creating the sensation of a third tone. BB therapy is a non-pharmacological method used in pain management, improving sleep and concentration, and reducing depression and anxiety. This research was conducted to determine the effect of BB therapy on sleep quality and dysmenorrhea during menstruation. Material and method: The study was conducted using a pre-test-post-test control group experimental design. The sample consisted of 97 female students in total, 49 in the experimental group and 48 in the control group. Data were collected in both the experimental and control groups using the“Personal Information Form,”“Numerical Pain Scale (NPS),”“Menstrual Symptom Scale (MSQ),”and“Women's Health Initiative Insomnia Scale (WHIS).”In the study, BB delta and alpha sounds were generated using Audacity®, version win. 2.3.2 (2019 Audacity Team). The generated sounds were played to the experimental group via the“Mens-Bin”mobile application three times a week for three months. No intervention was given for another three months, and post-test data were collected six months after the pre-test. Results: The study found that the experimental and control groups were similar in age, class, height, weight, menstruation duration, and mean scores on the NPS, MSQ, and WHIS scales in the pre-test (p>0.05). The study found that the mean dysmenorrhea pain score in the experimental group was lower than that in the control group during the 2nd and 3rd months (p<0.05). Additionally, the mean menstrual symptom and insomnia scores of the experimental group were lower than those of the control group in the 2nd and 3rd months and at the final test (p<0.05). Conclusion: The study found that BB therapy improved sleep quality and reduced dysmenorrhea severity in students during their menstrual period.