5. sınıf sosyal bilgiler dersinde ortak mirasımız konusunun eğlenceli tarih kitabıyla aktarılması: Kavram ve becerilerin kazandırılmasına yönelik bir uygulama
Teaching the subject of common heritage in the 5th grade social studies course with an entertaining history book: An application for concepst and skills
  1. Tez No: 1020162
  2. Yazar: CANSEL ÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM NAMLI ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye, Hikaye kitapları, Hikaye temelli etkinlik, Kültürel miras, Ortak miras, Resimli kitaplar, Resimli çocuk kitapları, Sosyal bilgiler dersi, Sosyal bilgiler eğitimi, Çocuk kitapları, Story, Story books, Story-based activity, Cultural heritage, Common heritage, Illustrated books, Illustrated children books, Social studies course, Social studies education, Children's books
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'nda yer alan“Ortak Mirasımız”öğrenme alanı kapsamında, resimli çocuk hikâye kitabı kullanımının öğrencilerin kavram öğrenimi ve öğretim programında hedeflenen tarihsel empati, kanıta dayalı sorgulama ve araştırma becerilerini kazanmaları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışmada eğitsel materyallerin, özellikle soyut kavramların yoğun olduğu ve öğrenci motivasyonunu artırmadaki kritik rolü göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden Yarı Deneysel Desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2025-2026 eğitim- öğretim yılında Tekirdağ ili Kapaklı ilçesindeki Kapaklı Belediyesi Ortaokulu'nda öğrenim gören, 28'i deney ve 28'i kontrol grubunda yer alan toplam 56 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda ders süreçleri, araştırmacı ve tez danışmanı tarafından geliştirilen“Tuna'nın Zaman Yolculuğu”adlı özgün bir resimli çocuk kitabı ve bu kitaba yönelik hazırlanan 14 farklı etkinlik ile işlenmiştir. Kontrol grubunda ise mevcut öğretim programında yer alan yöntemlerle ders işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen kitap değerlendirme formu, etkinlik kitabı değerlendirme formu ve uygulama sürecindeki etkinlik ürünleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilerek deney ve kontrol grupları arasındaki yanıtlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; resimli çocuk kitabı kullanımının, öğrencilerin Sosyal Bilgiler öğretim programındaki tarihsel empati ve kanıta dayalı sorgulama ve araştırma becerilere ulaşma düzeylerini kontrol grubuna oranla“Ortak Miras”konusunun aktarımında geleneksel yöntemlere göre daha etkili bir öğretim materyali olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu çalışma, özgün bir resimli çocuk hikâye kitabı ve etkinliklerin Sosyal Bilgiler Öğretiminde kavram ve beceri kazanımını destekleyen etkili bir yöntem olduğunu göstermekte, gelecekteki benzer araştırmalar için özgün bir uygulama modeli sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to examine the impact of using an illustrated children's storybook on students' conceptual learning, as well as their acquisition of historical empathy, evidence-based inquiry, and research skills, within the scope of the“Our Common Heritage”learning area of the 5th Grade Social Studies Curriculum. In this study, the critical role of educational materials—particularly in concretizing abstract concepts and enhancing student motivation—has been taken into consideration. The research employed a quasi-experimental design, which is a quantitative research method. The study group consisted of 56 students (28 in the experimental group and 28 in the control group) attending Kapaklı Municipality Middle School in the Kapaklı district of Tekirdağ during the 2025-2026 academic year. In the experimental group, lesson processes were conducted using an original illustrated children's book titled“Tuna's Time Travel,”developed by the researcher and the thesis advisor, along with 14 distinct activities prepared for this book. In the control group, lessons were conducted using conventional methods prescribed by the existing curriculum. As data collection tools, a book evaluation form, an activity book evaluation form, and activity products produced by students during the implementation process, all developed by the researcher, were used. The obtained data were analyzed using the SPSS program, and the responses between the experimental and control groups were statistically compared. The findings indicate that the use of an illustrated children's book proves to be a more effective teaching material compared to traditional methods in conveying the“Our Common Heritage”unit, significantly enhancing students' achievement levels in historical empathy, evidence-based inquiry, and research skills as outlined in the Social Studies curriculum. This study demonstrates that an original illustrated children's storybook and associated activities constitute an effective method for supporting conceptual and skill acquisition in Social Studies education, while also providing a unique implementation model for future research.