Investigating gene expression profiles of bacillus subtilis under simulated martian magnetic field
Bacillus subtilis'in simüle edilmiş mars manyetik alanı altındaki gen ekspresyon profillerinin incelenmesi
  1. Tez No: 1020161
  2. Yazar: NEDİM EMRE GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SELÇUK ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Mars, Biotechnology, Mars
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bacillus subtilis, uzay araştırmaları ve dünya dışı biyolojik üretim için uygun bir model organizmadır. Bu çalışmada, simüle edilmiş Düşük Mars Manyetik Alanı (LMF, 2000 nT) koşulları altında uzun süreli işlemden sonra B. subtilis'in fizyolojik, morfolojik ve transkriptomik değişiklikleri, Dünya Yüksek Manyetik Alanı (HMF, 50 µT) kontrol örnekleriyle karşılaştırılmıştır. LMF'yi oluşturmak için ev yapımı mu-metal korumalı bir Helmholtz bobini kullanılmıştır. Hücre büyüme kinetiği, morfoloji, mikroskobik yöntemle spor oluşumu ve koloni oluşturan birim (CFU) sayımları ve RNA dizileme (RNA-Seq) etkileri değerlendirmek için kullanılmıştır. Mars manyetik stresi altında önemli bir olumsuz etki meydana gelmediği, hücre büyüme kinetiği ve canlılık açısından kültürler arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna vardık (p > 0,05). Ancak, düşük manyetik alan (LMF) altında, tüm vejetatif bakteri hücrelerinin 24 saatlik kuluçka süresi sonunda yeşil endosporlara dönüştüğü gözlemlenirken, yüksek manyetik alan (HMF) altındaki hücreler kuluçka süresi boyunca vejetatif görünümlerini korudu. RNA-seq verileri bu gözlemlenen değişiklikleri destekledi ve enerji açısından pahalı anabolik aktivitelerin baskılandığını, bunun yerine alternatif yolların/taşıma sistemlerinin yukarı düzenlendiğini gösterdi. Bu nedenle, B. subtilis Mars manyetik ortamını tehlikeli bir faktör olarak algılıyor ve hayatta kalmak için proaktif olarak spor oluşumunu ve metabolik enerji tasarrufunu kullanıyor. Bu bağlamda, manyetik alan kaynaklı bakteri spor oluşumu (uyku hali), ürünün kalitesini ve miktarını artırmak için Mars'ta gelecekteki biyolojik üretimde önemli bir faktör olarak kabul edilmeli ve dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Bacillus subtilis is an appropriate model organism for space research and extraterrestrial biomanufacturing. In this study, the physiological, morphological and transcriptomic changes of B. subtilis after prolonged treatment under simulated Low Martian Magnetic Field (LMF, 2000 nT) condition were compared with those of Earth High Magnetic Field (HMF, 50 µT) control samples. A home-made mu-metal shielded Helmholtz coil was used for generating the LMF. Cell growth kinetics, morphology, sporulation by microscopic method and colony-forming units (CFU) counts and RNA sequencing (RNA-Seq) were used to assess effects. We conclude that no significant negative effects occurred under Martian magnetic stress, there were no significant differences between the cultures in cell growth kinetics and viability (p >, 0.05). However, under LMF, all vegetative bacterial cells appeared to have successfully converted into green endospores at the 24-h incubation time point, while cells in HMF maintained their vegetative appearance throughout the incubation time point. RNA-seq data supported these observed changes and indicated the suppression of energetically expensive anabolic activities, instead, alternative pathways/transport systems were up-regulated. Thus, B. subtilis perceives the Martian magnetic environment as a dangerous factor and proactively employs sporulation and metabolic energy conservation for survival. As such, the magnetic field-induced bacterial sporulation (dormancy) is considered and should be included as an important factor for future biomanufacturing at Mars to improve the quality and quantity of the product.