Dijital dönüşümün kayıt müzisyenliğine etkisi
The impact of digital transformation on session musicianship
  1. Tez No: 1020166
  2. Yazar: SERKAN AŞANEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ŞAHİN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, Müzik, Kayıt Müzisyenliği, Digital Age, Music, Session musician
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN KAYIT MÜZİSYENLİĞİNE ETKİSİ Literatür incelendiğinde, araştırmacıların birçoğunun günümüzde yaşanan bu dönemi“dijital çağ”olarak isimlendirdikleri görülmektedir. Yaşanan dijital çağ, birçok mesleği ve çalışma biçimini etkilediği gibi, müzik alanını da etkilemiştir. Çalışma öncesi şu hipotezlerden hareket edilmiştir: Müzik üretimi, profesyonel stüdyolardan bireysel çalışma alanlarına taşınarak teknik anlamda özgürlük ve esnek çalışma imkânı sunmuştur. Ancak bu durum, sanatsal üretimin önemli unsurlarından olan yaratıcı etkileşimleri ve kolektif üretim süreçlerini zayıflatmıştır. Bu nedenle çalışmada öncelikle literatür taraması yapılarak insanlığın gelişim evreleri ele alınarak dijital çağa nasıl ulaşıldığına kısaca değinilmiştir..“Bacasız endüstri”olarak nitelendirilebilecek müzik sektöründeki dijital dönüşüm adımları kronolojik bir şekilde aktarılmış ve bu sürecin müziğe kattığı artılar ile eksilere değinilmiştir. Araştırmanın ana odağını kayıt müzisyenlerinin bu değişimden nasıl etkilendiği oluşturmaktadır. Durumun tespiti için hem hala çalışmakta olan kayıt müzisyenlerine anket düzenlenmiş, hem de konu ile ilgili çeşitli kaynaklara başvurulmuştur. Araştırma sırasında ve sonrasında görülmüştür ki; dijital teknolojilerin sağladığı imkânlar sayesinde kayıt süreçleri, geleneksel stüdyolardan ev ortamlarına kaymış; bu da müzisyenlere hem teknik esneklik hem de zaman konusunda büyük bir rahatlık getirmiştir. Film müzikleri, reklam müzikleri ve dizi müzikleri gibi alanlarda, internet üzerinden paylaşılan ses dosyaları, prodüksiyon sürecini hızlandırmış ve coğrafi sınırları neredeyse ortadan kaldırmıştır. Ancak bu bireysel çalışma modeli, yaratıcılığın temel taşlarından biri olan yüz yüze iletişimi ve sanatsal iş birliğini ciddi ölçüde sınırlamaktadır. Müzisyenlerin yalnızlaşması, üretilen içeriklerin mekanikleşmesine ve monoton bir karakter kazanmasına yol açmaktadır. Çalışmada, tüm bu dönüşümün liberal ekonominin bir yansıması olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF DIGITAL TRANSFORMATION ON SESSION MUSICIANSHIP When the literature is reviewed, it is seen that many researchers refer to the current era as the“digital age.”This digital age has affected many professions and working styles, including the field of music. The study is based on the following hypotheses: Music production has shifted from professional studios to individual workspaces, offering technical freedom and flexible working opportunities. However, this shift has weakened creative interactions and collective production processes, which are essential components of artistic creation. Therefore, this study first conducts a literature review and briefly addresses the stages of human development that led to the digital age. The chronological progression of digital transformation in the music industry—often described as a“smokeless industry”—is presented, along with the positive and negative impacts of this transformation on music. The main focus of the research is how session musicians have been affected by this change. To assess the situation, a survey was conducted with currently active session musicians, and various relevant sources were consulted. During and after the research, it became evident that the opportunities provided by digital technologies have shifted recording processes from traditional studios to home environments. This transition has granted musicians both technical flexibility and significant time convenience. In fields such as film scores, commercial music, and TV series soundtracks, audio files shared over the internet have accelerated the production process and virtually eliminated geographical boundaries. However, this individual working model significantly limits face-to-face communication and artistic collaboration, which are key elements of creativity. The isolation of musicians tends to result in more mechanical and monotonous content. The study concludes that this entire transformation is a reflection of the liberal economic system.