Muhasebe meslek mensupları ve adaylarının faaliyetlerinde dijital dönüşümün etkileri ve uygulanma düzeyi: TR 72 Bölgesinde bir araştırma
The effects and implementation level of digital transformation on the activities of accounting professionals and candidates: A research in TR 72 Region
  1. Tez No: 958650
  2. Yazar: SULTAN CERAN CUNEDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ÜLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Muhasebe ve Denetim Mesleği, Dijital Uygulamalar, TR72 Bölgesi, Kayıt Dışı Ekonomi, Digital Transformation, Accounting and Auditing Profession, Digital Applications, TR72 Region, Informal Economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma; dijital dönüşümün muhasebe ve denetime olan etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital dönüşümün meslek mensuplarının ve adaylarının iş yükünü ve hızını nasıl etkilediğini, meslek mensuplarının dijital araçları hangi sıklıkla kullandığını ve dijitalleşmenin kayıt dışı ekonomi ile mücadelede nasıl katkı sağladığını belirlemekte çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için TR 72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat) faaliyetlerini sürdüren Muhasebe Meslek Mensuplarına (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir) ve adaylarına (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyeri) yönelik nicel araştırma yöntemi olarak anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın; evreni 2106, örneklemi ise 425 meslek mensubu ve adayından oluşmaktadır. Araştırma verileri SPSS 2023 istatistiksel programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, dijital dönüşümün muhasebe ve denetim süreçlerini hızlandırdığını, verimliliği artırdığını ve hata oranlarını azalttığını göstermektedir. Özellikle e-Fatura ve e-Defter gibi dijital uygulamaların yaygın kullanımı, vergi uyumu ve belge yönetimi açısından önemli avantajlar sağlamıştır. Araştırma sonuçları, dijital dönüşümün sadece verimlilik artışı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de etkili bir araç olduğunu ortaya koymuştur. Dijital vergi sistemleri, vergi kaçakçılığını önleyerek daha şeffaf bir vergi sistemi oluşturmaktadır. Ancak, dijital dönüşüm sürecinde bazı zorluklar da yaşanmaktadır. Özellikle küçük işletmelerin dijitalleşme sürecinde ki yetersiz bilgi ve altyapıdan kaynaklanan sorunları, bu sürecin yavaşlamasına neden olmaktadır. Çalışma, muhasebe ve denetim mesleğinde dijital dönüşümün etkilerini teorik ve saha verileriyle incelemekte; muhasebe meslek mensuplarının dönüşüme uyumu ve kayıt dışı ekonomi üzerindeki etkileriyle literatüre özgün katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of digital transformation on accounting and auditing practices. Among the objectives of the study are to determine how digital transformation affects the workload and pace of professional accountants, how frequently they use digital tools, and how digitalization contributes to the fight against the informal economy. In order to achieve the objectives of the study, a quantitative research method was conducted through a survey applied to accounting professionals (Certified Public Accountants and Sworn-in Certified Public Accountants) and candidates (Certified Public Accountant Trainees) operating in the TR 72 Region (Kayseri, Sivas, and Yozgat). The population of the study consists of 2,106 individuals, while the sample includes 425 professionals and candidates. The research data were analyzed using the SPSS 2023 statistical software. The findings reveal that digital transformation accelerates accounting and auditing processes, enhances efficiency, and reduces error rates. In particular, the widespread use of digital applications such as e-Invoice and e-Ledger has provided significant advantages in terms of tax compliance and document management. The results also indicate that digital transformation not only increases operational efficiency but also serves as an effective tool in combating the informal economy. Digital tax systems help prevent tax evasion and contribute to the establishment of a more transparent tax system. However, certain challenges have also been encountered in the digital transformation process. In particular, the lack of knowledge and infrastructure among small businesses has slowed down the pace of digitalization. This study examines the effects of digital transformation in the accounting and auditing profession through both theoretical and empirical data, offering original contributions to the literature with regard to the adaptation of accounting professionals to transformation and its implications for the informal economy.