Comparison of the forecast performances of linear time series and artificial neural network models within the context of Turkish inflation
Doğrusal zaman serileri ve yapay sinir ağları modellerinin öngörü performanslarının Türkiye'deki enflasyon bağlamında karşılaştırılması
- Tez No: 102018
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR SAYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan, Zaman Serisi, Öngörü, Enflasyon iv, Artificial Neural Network, Time Series, Forecast, Inflation. in
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET DOĞRUSAL ZAMAN SERİLERİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI MODELLERİNİN ÖNGÖRÜ PERFORMANSLARININ TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYON BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMASI Uçar, Nuri Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Serdar Sayan EKİM 2001 Bu çalışma, Türk ekonomisi için en iyi öngörü performansına sahip doğrusal ve doğrusal olmayan modelleri karşılaştırmaktadır. Bu karşılaştırma serilerin durağan ve durağan olmama durumları dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Durağan olmayan vektör otoregresif ve Yapay Sinir Ağlan (YSA) modellerinden elde edilen öngörülerin birleştirilmesi, diğer modellere göre daha başarılı olmuştur. Ayrıca, YSA tekniği ile birleştirilen öngörüler diğer birleştirme tekniklerine göre daha küçük hatalar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF THE FORECAST PERFORMANCES OF LINEAR TIME SERIES AND ARTIFICIAL NEURAL NETWORK MODELS WITHIN THE CONTEXT OF TURKISH INFLATION Uçar, Nuri M. A., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serdar Sayan October 2001 This thesis compares a variety of linear and nonlinear models to find the one with the best inflation forecast performance for the Turkish Economy. These comparisons are performed by considering stationary and non-stationary versions of the series for each model. Different combination techniques are applied to improve the forecasts. It is observed that the combination forecasts based on nonstationary vector autoregressive (VAR) and artificial neural network (ANN) models are better than the ones generated by other models. Furthermore, the forecast values combined with ANN technique produce lower root mean square errors (RMSE) than the other combination techniques.