The Distributional properties and weak efficiency in İstanbul stock exchange: A sectoral analysis
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın istatistiki dağılımsal özellikleri ve zayıf formda etkinliği: Sektörel bir analiz
- Tez No: 102019
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Normallik, Değişen Varyans, benzer ve bağımsız dağılım, hisse senedi getirişi, sermaye piyasası etkinliği, Normality, Heteroscedasticity, iid (independently and identically distributed), stock returns, stock market efficiency
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASININ İSTATİKİ DAĞILIMSAL ÖZELLİKLERİ VE ZAYIF FORMDA ETKİNLİĞİ : SEKTÖREL BİR ANALİZ Hatice ÖZER Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatma Taşkın Ekim 2001,75 sayfa Bu çalışmanın amacı, hızlı büyüyen ve gelişmekte olan, Türk sermaye piyasasının bazı sayısal göstergelerini sunmaktır. İstanbul Menkul Kiymetler Borsası'ndaki (TMKB) günlük, haftalık ve aylık sektör fiyat endeksindeki değişiklikler, söz konusu değişkenlerin istatistiksel özelliklerini kontrol etmekde kullanılmıştır. Türk hisse senetleri leptokurtic ve non-normaldir. Ayrıca günlük ve haftalık hisse senedi getirilerinde ARCH etkisi kuvvetlidir. IMKB hisse senetlerinin benzer ve bağımsız dağılım gösterdiklerine dair BDS testlerine göre amprik kanıtlar bulunmaktadır. Hisse senedi fiyat endeks değişikliklerinin zayıf formda etkinliği ise otokorelasyon ve tesadüftük testleri kullanıldığında bütün sıklıklar için reddedilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DISTRIBUTIONAL PROPERTIES AND WEAK EFFICIENCY IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE: A SECTORAL ANALYSIS Hatice ÖZER M. A. in Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Fatma Taşkın October 2001, 75 pages The purpose of this study is to present some empirics of the Turkish stock market which is a fast growing emerging market. Statistical properties of daily, weekly and monthly returns on sector price indexes on the Istanbul Securities Exchange (ISE) are employed to investigate the distributional properties and efficiency of returns. Empirical evidence indicates that returns of Turkish stocks are found to be heavily leptokurtic and non-normal in all frequencies. Also daily and weekly stock returns exhibit a strong ARCH (Auto Regressive Conditional Heteroscedaticity) effect. The BDS test fails to reject the null hypothesis that ISE stocks are independently and identically distributed in all frequencies. Finally the weak form efficiency is rejected for stock price index changes at all frequencies using both autocorrelation and randomness tests.