Retainer kullanan hastaların periodontal ligament genişliği, fizyolojik diş mobilitesi ve retansiyon başarılarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 1020185
  2. Yazar: OĞUZHAN ARDA YALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN KARABİBER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lingual retainer, diş mobilitesi, relaps, retansiyon, stabilite, Lingual retainer, tooth mobility, relapse, retention, stability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif klinik çalışmanın temel amacı; alt ve üst anterior dişlere simante edilen 3 farklı sabit retainerın diş stabilitesi ve fizyolojik mobilitesi üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı kliniğindeki sabit ortodontik tedavisi bitmiş üç farklı retainer (paslanmaz çelik zincir, çok sarımlı paslanmaz çelik tel, CAD/CAM üretimli Nitinol) takılan 60 hasta dahil edilmiştir. Retainer simantasyonundan önce (T0R0), simantasyonundan hemen sonra (T0R1); pekiştirme tedavisinin 6. ayında retainer mevcutken (T1R1) ve 6. ayda aynı gün retainer çıkartılarak (T1R0) fizyolojik diş mobilitesi (FDM) değişimleri Periotest M cihazı (Medizintechnik Gulden, Modautal, Almanya) ile ölçülmüştür. Ayrıca, tedavi stabilitesi değerlendirmesinde, Orthomodel (Orthomodel, İstanbul, Türkiye) yazılımı kullanılarak intraoral dijital modeller üzerinde Little Irregularity Index (LII), ark uzunluğu (AU) ve interkanin mesafe (İK) değerleri ölçülmüştür. Bulgular: Retainer fiksasyonu her üç grupta da artmış mobiliteyi anlamlı azaltmıştır (p<0,01). Altıncı ayda (T1R1) üst kesicilerde mobilite Memotain'de 6,05±2,96, sarımlı telde 5,86±2,05, Ortho FlexTech'te 4,68±1,93, kontrolde 3,52±1,52 olup gruplar arası fark anlamlıdır (p=0,003); Memotain ve sarımlı tel kontrolden yüksek, Ortho FlexTech kontrole en yakındır. Alt kesicilerde gruplar arası fark yoktur (p>0,05). LII her grupta anlamlı artmış (üst: 0,28-0,36; p<0,05), interkanin mesafe ve ark uzunluğunda gruplar arası fark saptanmamıştır (p>0,05); interkanin mesafede Memotain sayısal olarak avantajlıdır. Sonuç: Her üç retainer tipi de 6 aylık takip süresinde ark stabilizasyonunu sağlamada başarılı bulunmuştur. Memotain'in üst anterior bölgede diğer retainerlara kıyasla daha rijit bir kısıtlayıcı etki gösterdiği belirlenmiş olup, bu bulgunun periodontal dokular üzerindeki uzun dönem etkilerinin değerlendirilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This prospective clinical study aimed to compare the effects of three fixed retainers cemented to the mandibular and maxillary anterior teeth on dental stability and physiological tooth mobility. Materials and Methods: Sixty patients who had completed fixed orthodontic treatment at the Department of Orthodontics, Marmara University Faculty of Dentistry, received one of three fixed retainers: stainless steel chain, multistranded stainless steel wire, or CAD/CAM nitinol wire. Physiological tooth mobility (PTM) was measured with a Periotest M device (Medizintechnik Gulden, Modautal, Germany) before cementation (T0R0), immediately after cementation (T0R1), at 6-month follow-up with the retainer in situ (T1R1), and after retainer removal on the same day (T1R0). Treatment stability was assessed on intraoral digital models using Orthomodel software (Orthomodel, Istanbul, Turkey), recording the Little Irregularity Index (LII), arch length (AL), and intercanine width (ICW). Results: Retainer cementation significantly reduced increased mobility in all groups (p<0.01). At 6 months (T1R1), maxillary incisor mobility was 6.05±2.96 (Memotain), 5.86±2.05 (multistranded wire), 4.68±1.93 (Ortho FlexTech), and 3.52±1.52 (control), differing significantly among groups (p=0.003); Memotain and multistranded wire exceeded control values, while Ortho FlexTech approximated them most closely. No group differences were found for mandibular incisors (p>0.05). LII increased significantly in all groups (maxillary: 0.28–0.36; p<0.05); no significant differences emerged in intercanine width or arch length (p>0.05), though Memotain showed a numerical advantage in intercanine width preservation. Conclusion: All three retainer types successfully maintained arch stability over 6 months. Memotain exerted a more rigid restrictive effect on the maxillary anterior segment than the other retainers, warranting further studies on its long-term periodontal implications.