Beşinci sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin türünde yazma becerisini geliştirmeye yönelik bir uygulama: Kademeli sorumluluk aktarım modeli
An application to develop narrative writing skills of fifth-grade students: The gradual transfer of responsibility model
- Tez No: 1020198
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kademeli Sorumluluk Aktarım Modeli, Yazma, Yazma Becerisi, Yazma Tutumu, Öyküleyici Metin, Türkçe Dersi, Yazma başarısı, Yazma stratejileri, Yazma süreci, Yazma öğretimi, Gradual Transfer of Responsibility Model, Writing, Writing Skill, Writing Attitude, Narrative Text, Turkish Language Lesson, Hand kerchief, Writing success, Writing skills, Writing strategies, Writing process, Writing training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
2024 yılındaki müfredat değişikliğiyle hayata geçen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Türkçe dersine yenilikçi bir soluk getirmiştir. Bu modelin yazma eğitimi boyutundaki en dikkat çekici unsuru, öğrencilerin yazma becerilerini somut ürünlere dönüştürdüğü 'Yazma Atölyeleri'dir. Burada öğrencilerden derslerde edindikleri yazma becerilerini kullanarak ürün oluşturmaları beklenir. Ayrıca programda yazma atölyelerinde öğretmenlerin Kademeli Sorumluluk Aktarım Modeli'ni (KSAM) kullanmaları önerilmektedir. Bu model, öğrenci ile öğretmeni“usta çırak ilişkisi”içinde düşünen bir öğretim modelidir. Araştırma, KSAM'nin beşinci sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma becerilerine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden“Ön Test- Son Test Kontrol Gruplu Gerçek Deneysel Desen”kullanılmıştır. 2025-2026 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde Isparta merkezde yer alan bir kız anadolu imam hatip ortaokulunda öğrenim gören 20 deney 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 beşinci sınıf öğrenci ile yürütülen araştırma sekiz hafta sürmüştür. Beşinci sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde öyküleyici metin türünde yazma becerilerini geliştirmek ve yazma süreçlerine ilişkin duyuşsal yaklaşımlarını güçlendirmek amacıyla araştırmacı tarafından KSAM temelli bir öğretim tasarımı yapılandırılarak deney grubuna uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise öğretim programı kazanımları esas alınarak hazırlanmış, doğrudan anlatım yöntemine dayalı bir ders planı uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarından uygulama öncesi ve sonrası öyküleyici metin yazmaları istenmiştir. Ortaya çıkan ürünler“Öyküleyici Anlatım Değerlendirme Formu”ile değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışma gruplarına uygulama öncesi ve sonrası“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Yazma Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanlarında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmeden önce, hangi istatistiklerin kullanılacağını belirlemek için IBM SPSS Statistics 27 paket programında değişkenlerin dağılımının normalliği incelenmiştir. Verilerin normal dağılım sergilediği saptandığından gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalarda analiz sürecinde parametrik testlerden bağımlı ve bağımsız örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler analiz edildiğinde, deney grubunun lehine istatistiksel açıdan güçlü bir gelişim gözlemlenmiştir. KSAM kullanılarak uygulanan yazma eğitimi, deney grubu öğrencilerinin yazma başarıları ve yazmaya yönelik tutumlarına olumlu etki etmiştir. Sonuç olarak KSAM'nin yazma eğitiminde kullanılabilecek işlevsel ve geçerli bir strateji olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Turkish Century Education Model, implemented with the curriculum change in 2024, has brought an innovative perspective to the Turkish language course. The most striking element of this model in the writing education dimension is the 'Writing Workshops' where students transform their writing skills into tangible products. Here, students are expected to create products using the writing skills they have acquired in the lessons. In addition, the program recommends that teachers use the Gradual Transfer of Responsibility Model (GSAM) in writing workshops. This model is an instructional model that considers the student and teacher in a“master-apprentice relationship.”The research was conducted to determine the effect of KSAM (Knowledge, Skills, and Mechanisms) on the narrative writing skills and attitudes towards writing of fifth-grade students. The study utilized a quantitative research method, specifically a“Pre-Test-Post-Test Control Group True Experimental Design.”The research, conducted over eight weeks during the second semester of the 2025-2026 academic year at a girls' Anatolian Imam Hatip secondary school in Isparta city center, involved a total of 40 fifth-grade students (20 in the experimental group and 20 in the control group). To improve the students' writing skills in narrative texts and strengthen their affective approaches to writing processes in Turkish lessons, a KSAM-based instructional design was structured and applied to the experimental group. In the control group, a lesson plan based on the direct instruction method, prepared based on the curriculum outcomes, was implemented. Both the experimental and control groups were asked to write narrative texts before and after the application. The resulting works were evaluated using the“Narrative Writing Evaluation Form.”In addition, the“Writing Attitude Scale for Middle School Students”was administered to the study groups before and after the intervention. Before determining whether there was a significant difference in the pre-test and post-test scores of the experimental and control group students, the normality of the distribution of the variables was examined in the IBM SPSS Statistics 27 software package to determine which statistics would be used. Since the data were found to exhibit a normal distribution, the dependent and independent samples t-test from parametric tests was used in the analysis process for between-group and within-group comparisons. When the data obtained from the research were analyzed, a statistically strong improvement was observed in favor of the experimental group. Writing training applied using the Gradual Transfer of Responsibility Model (GSAM) had a positive effect on the writing success and attitudes towards writing of the experimental group students. In conclusion, it was shown that GSAM is a functional and valid strategy that can be used in writing training.