Majority voting rule and oligarchic social choice rules
Oy çokluğu seçim kuralı ve oligarşik sosyal seçim kuralları
  1. Tez No: 102020
  2. Yazar: PELİN PASİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARHAD HUSSEİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Seçim, Oy çokluğu, Monotonluk, Oligarşi. iv, Social Choice, Majority Voting, Monotonicity, Oligarchy. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZET OY ÇOKLUĞU SEÇİM KURALI VE OLİGARŞİK SOSYAL SEÇİM KURALLARI Pelin Pasin Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez yöneticisi: Farhad Husseinov Ekim 2001 Bu çalışmanın ilk bölümünde, iki alternatif ve kontinuum temsilci için oy çokluğu seçim kuralı karakterize edilmiştir. Sonlu temsilci durumunda olduğu gibi, temsilcilerde simetriklik, alternatifler arasında tarafsızlık ve pozitif cevaplılık oy çokluğu seçim kuralını karakterize eder. İkinci bölümde, T-monotonluk ve oligarşik bir sosyal seçim kuralında oligarşi olarak davranacak grup arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Sosyal seçim kuralının monotonluğu sağladığı en küçük grubun oligarşiyi oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAJORITY VOTING RULE AND OLIGARCHIC SOCIAL CHOICE RULES Pelin Pasin M.A., Department of Economics Supervisor: Farhad Husseinov October 2001 In the first part of this study majority voting rule for two alternatives and continuum agents is characterized. As in the finite agent case, symmetry among agents, neutrality between alternatives and positive responsiveness characterize majority voting rule. In the second part, the relation between T-monotonicity and the group which acts as the oligarchy in an oligarchic social choice rule, is analyzed. It is shown that the minimal coalition for which the social choice rule is monotonic constitutes the oligarchy.