1858 tarihli Ceza Kanunname-i Hümayun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yalan tanıklık suçunun mukayeseli incelenmesi
A comperative legal analysis of the crime of perjury under the 1858 Imperial Ottoman Penal Code and the Turkish Penal Code no.5237
  1. Tez No: 1020240
  2. Yazar: MEDİNE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKŞAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yalan tanıklık, Subornation of perjury
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda pozitif hukuktaki yalan tanıklık suçu ve 1858 tarihli Osmanlı Kanunnamesindeki yalan şahitliği suçu mukayeseli olarak incelenmiştir. Her iki düzenleme yönünden yalan tanıklık suçunun benzer ve farklı yönleri irdelenmiştir. Tanık olarak bilgisine başvurulan kimselerin birtakım haklara ve yükümlülüklere sahip olması her iki düzenleme yönünden benzer bir şekilde uygulanmıştır. Bununla beraber tanıkla belli yakınlıktaki aile bireyleri yönünden şahsi cezasızlık uygulandığı, dostluk ya da husumet bulunması gibi hallerinde dikkate alındığı görülmektedir. Uygulama farklılıkları ile birlikte etkin pişmanlık imkanının da tanındığı her iki dönemde görülmüştür. Bu anlamda Osmanlı Dönemi uygulamalarında tanıklık yapma şartları ve tanıklık yapacak kimsenin tezkiye denilen güvenlik soruşturmasına tabi tutulması en önemli farklardandır. Günümüzde soruşturma evresinin geliştirilmesi ile beraber savcılık kurumunca soruşturmalar yürütülüp bu evrede dahi meydana gelen yalan tanıklık suç kabul edilmiştir. Osmanlı Döneminde ise tahkikat aşaması müddei umumi ve müstantık denilen sorgu hâkimi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu aşamada şahitlerin bilgisine başvurulmasına rağmen yalan şahitliği suç olarak düzenlenmemiştir. Her iki düzenlemede hapis cezası yaptırımı öngörülmüşse de dönem şartları itibariyle 1858 tarihli Kanunname kapsamında hapis dışında teşhir, kürek gibi cezalar da uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, the crime of perjury (false testimony) in positive law and the crime of false witness in the Ottoman Penal Code of 1858 have been examined comparatively. The similar and distinct aspects of the crime of perjury have been analyzed in terms of both regulations. The fact that individuals whose testimonies are sought as witnesses possess certain rights and obligations has been applied similarly under both regulations. However, it is observed that personal impunity is applied to family members within a certain degree of proximity to the witness, and situations such as the existence of friendship or enmity are also taken into account. Despite differences in practice, it has been observed in both periods that the opportunity for effective repentance is also granted. In this sense, the conditions for testifying and the requirement for the prospective witness to undergo a security investigation called“tezkiye”constitute the most significant differences in the practices of the Ottoman Period. Today, with the development of the investigation stage, investigations are conducted by the prosecution office, and the crime of perjury occurring even during this stage is recognized. In the Ottoman Period, on the other hand, the investigation stage was carried out through the muddei umumi and the examining magistrate called investigating judge. Although the information of witnesses was consulted during this stage, it was not regulated as a crime of false witness. Although imprisonment was envisaged as a sanction in both regulations, due to the conditions of the period, punishments other than imprisonment, such as public exposure and forced labor, were also applied within the scope of the 1858 Code.