Kolonoskopi uygulanan geriatrik hastalarda sıvı tedavisininhipotansiyonu önlemedeki etkinliği ve pleth variability indeksi ile korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of fluid therapy in preventing hypotension and its correlation with the pleth variability index in geriatric patients undergoing colonoscopy
  1. Tez No: 1020242
  2. Yazar: ESAT GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR KAZDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik Hasta, Kolonoskopi, Perfüzyon İndeksi, Pleth Variability İndeksi, Post-İndüksiyon Hipotansiyonu, Geriatric Patient, Colonoscopy, Perfusion Index, Pleth Variability Index, Post-Induction Hypotension
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geriatrik hastalar, kolonoskopi sırasında uygulanan sedasyona bağlı hipotansiyon açısından yüksek risk taşımaktadır. Bu çalışmada, kolonoskopi uygulanan geriatrik hastalarda preoperatif intravenöz sıvı tedavisinin post-indüksiyon hipotansiyonu önlemedeki etkinliğini ve bu etkinin Perfüzyon İndeksi (PI) ile Pleth Variability İndeksi (PVI) değerleriyle korelasyonunu değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Etik Kurul izni alındıktan sonra prospektif gözlemsel çalışmamıza elektif kolonoskopi planlanan 65-75 yaş arası hasta dahil edildi. Sıvı almayan grup (Grup 1) ve işlem öncesinde 5-7 ml/kg izotonik solüsyon uygulanan grup (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Hastalara fentanil 0,5 mcg/kg ve propofol 1 mg/kg bolus dozunda uygulandı. Grupların bazal dönemde (T0), anestezi öncesi (T1), anestezi sonrası 5. dakikada (T2) ve derlenme sonrasında (T3) hemodinamik parametreleri, PI ve PVI ölçümleri kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, hipotansiyon insidansı ve farmakolojik müdahale gereksinimi de değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 132 hastanın verileri analiz edilmiştir (Grup 1: n=66, Grup 2: n=66). Gruplar arasında hipertansiyon prevalansının Grup 2'de sınırda anlamlı düzeyde yüksek olması (p=0,050) dışında diğer demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sıvı uygulamasının ardından Grup 2'de PVI değerinde anlamlı düşüş, PI değerinde anlamlı artış görülmüştür (p<0,001). Post-indüksiyon hipotansiyon insidansı Grup 1'de %53,0, Grup 2'de %28,8 olarak saptanmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,008). Farmakolojik müdahale (efedrin) gereksinimi Grup 1'de 8 hastada (%12,1) görülürken Grup 2'de hiçbir hastada görülmemiştir (p=0,006). Bazal (T0) PVI değerinin post-indüksiyon hipotansiyonu öngörmedeki tanısal performansı sınırlı bulunmuştur (AUC=0,470, p=0,558). Sonuç: Geriatrik kolonoskopi hastalarında preoperatif 5-7 ml/kg izotonik sıvı uygulaması, PI ve PVI parametreleri aracılığıyla izlenebilir biçimde periferik perfüzyonu iyileştirmekte ve post-indüksiyon hipotansiyon insidansını anlamlı ölçüde azaltmaktadır. PVI'nın bireysel hipotansiyon riskini öngörmekten çok, grup düzeyinde sıvı yanıtlılığını yansıtan dinamik bir parametre olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Geriatric patients are at high risk of sedation-related hypotension during colonoscopy. In this study, we aimed to evaluate the effectiveness of preoperative intravenous fluid therapy in preventing post-induction hypotension in geriatric patients undergoing colonoscopy, and its correlation with the Perfusion Index (PI) and Pleth Variability Index (PVI). Patients and Methods: After obtaining Ethics Committee approval, our prospective observational study included patients aged 65-75 years scheduled for elective colonoscopy. Patients were divided into two groups: those who did not receive fluid (Group 1) and those who received 5-7 ml/kg of isotonic solution before the procedure (Group 2). Fentanyl 0.5 mcg/kg and propofol 1 mg/kg bolus were administered to patients. Hemodynamic parameters, PI and PVI measurements were recorded at baseline (T0), pre-anesthesia (T1), 5 minutes after anesthesia (T2), and after recovery (T3). Demographic characteristics, comorbidities, incidence of hypotension, and need for pharmacological intervention were also evaluated. Results: Data from a total of 132 patients included in the study were analyzed (Group 1: n=66, Group 2: n=66). Except for a borderline significantly higher prevalence of hypertension in Group 2 (p=0.050), no statistically significant differences were found in other demographic characteristics (p>0.05). Following fluid administration, a significant decrease in PVI and a significant increase in PI were observed in Group 2 (p<0.001). The incidence of post-induction hypotension was 53.0% in Group 1 and 28.8% in Group 2, and this difference was statistically significant (p=0.008). The need for pharmacological intervention (ephedrine) was observed in 8 patients (12.1%) in Group 1, while none was required in Group 2 (p=0.006). The diagnostic performance of baseline (T0) PVI in predicting post-induction hypotension was limited (AUC=0.470, p=0.558). Conclusions: Preoperative administration of 5-7 ml/kg isotonic fluid in geriatric colonoscopy patients improves peripheral perfusion, as monitored through PI and PVI parameters, and significantly reduces the incidence of post-induction hypotension. It was concluded that PVI is a dynamic parameter reflecting fluid responsiveness at the group level rather than predicting individual hypotension risk.