Yoğun bakım hastalarının basınç yaralanması risk değerlendirmesinde kullanılan üç farklı ölçeğin karşılaştırılması
Comparison of the predictive performance of the braden, jackson/cubbin, and comhon scales for pressure injury risk assessment in critically ill patients
  1. Tez No: 1020251
  2. Yazar: ŞEYMA KOÇKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Yaralanması, Yoğun Bakım, Risk Değerlendirmesi, Braden Ölçeği, COMHON İndeksi, Jackson/Cubbin Ölçeği, Pressure Injury, Intensive Care, Risk Assessment, Braden Scale, COMHON Index, Jackson/Cubbin Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Basınç yaralanması risk değerlendirmesi, önleyici bakım uygulamalarının ilk basamağını oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yoğun bakım hastalarında basınç yaralanması risk değerlendirmesinde kullanılan Braden, Jackson/Cubbin ve COMHON indeksi araçlarının etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Araştırma, prospektif kohort tasarımda, Aralık 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde yürütüldü. Araştırmaya 379 hasta dahil edildi. Verilerin toplanmasında Hasta İzlem Formu, Braden Risk Değerlendirme Ölçeği, Jackson/Cubbin Basınç Alanı Risk Hesaplama Aracı ve COMHON indeksi kullanıldı. Hastaların %57.3'ü kadın olup yaş ortalaması 69.8'dir. Basınç yaralanması insidansı %11.6 olarak belirlendi ve yaralanmaların en sık 96. saatte ortaya çıktığı saptandı. Her üç ölçeğin de basınç yaralanması gelişen ve gelişmeyen hastaları istatistiksel olarak anlamlı biçimde ayırt edebildiği belirlendi (p<0.001). COMHON indeksinin en yüksek ayırt edicilik ve duyarlılık değerlerine, Jackson/Cubbin ölçeğinin en yüksek özgüllük değerine sahip olduğu, Braden ölçeğinin ise yüksek duyarlılık ancak daha düşük özgüllük gösterdiği belirlendi. Çok değişkenli analizde yalnızca ek hastalık varlığı ve COMHON indeksi skorunun basınç yaralanması gelişimi ile ilişkili olduğu belirlendi (Nagelkerke R²=0.307). Araştırma sonucunda, kullanılan üç aracında basınç yaralanması risk değerlendirmesinde etkili olduğu ancak kritik hastalarda risk değerlendirme sonuçlarının tek başına kullanılmaması ve hastanın genel durumu dikkate alınarak kapsamlı klinik değerlendirme ile birlikte karar verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pressure injury risk assessment constitutes the first step of preventive care practices. This study compared the effectiveness of the Braden, Jackson/Cubbin, and COMHON index tools used for pressure injury risk assessment in intensive care patients. The study was conducted using a prospective cohort design between December 2024 and June 2025 in the intensive care units of a training and research hospital in Istanbul. A total of 379 patients were included in the study. Data were collected using the Patient Follow-up Form, Braden Risk Assessment Scale, Jackson/Cubbin Pressure Area Risk Calculation Tool, and the COMHON index. Of the patients, 57.3% were female, and the mean age was 69.8 years. The incidence of pressure injury was found to be 11.6%, and injuries were most frequently observed at the 96th hour. All three scales were able to significantly discriminate between patients with and without pressure injury (p<0.001). The COMHON index demonstrated the highest discriminative ability and sensitivity, whereas the Jackson/Cubbin scale showed the highest specificity. The Braden scale demonstrated high sensitivity but lower specificity. In the multivariate analysis, only the presence of comorbidity and the COMHON index score were found to be associated with pressure injury development (Nagelkerke R²=0.307). In conclusion, all tools used in this study were found to be effective for pressure injury risk assessment. However, in critically ill patients, risk assessment results should not be used alone, and decisions should be made based on comprehensive clinical evaluation considering the patient's overall condition.