Azerbaycanlı üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım alma niyetlerinin incelenmesi
İnvestigation of Azerbaijani university students`intentions to seek psychological help
- Tez No: 1020341
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN AYKUT CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini damgalama, Psikolojik belirtiler, Sosyal damgalanma, Self stigmatization, Psychological symtoms, Public stigmatization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Azerbaycanlı üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım alma niyetlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, iki araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma 1`in amacı Azerbaycanlı üniversite öğrencileri için“psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma”,“psikolojik yardım aramaya bağlı kendini damgalama”ölçeklerinin ve“psikolojik yardım alma niyeti”envanterini uyarlama çalışmaları yapmaktır. Azerbaycan üniversitelerinde öğrenim gören 733 öğrenci ile gerçekleştirilen geçerlik ve güvenirlik çalışmalarına ilişkin bulgular uyarlaması yapılan ölçme araçlarının Azerbaycan kültürü için geçerli ve güvenilir ölçme araçları olduğunu göstermiştir. Araştırma 2'nin amacı ise Azerbaycanlı üniversite öğrencilerinin kendini damgalama, sosyal damgalanma, psikolojik belirti düzeyleri ve yaş, kendilerini nasıl tanımladıkları, eğitim aldıkları bölüm, daha önceki psikolojik yardım alma deneyimi değişkenlerinin psikolojik yardım alma niyetlerini yordayıcılıklarını incelemektir. Bu araştırmanın çalışma grubunu ise Azerbaycan üniversitelerinde öğrenim gören 867 öğrenci oluşturmuştur. Aşamalı regresyon analizi sonucunda üniversite öğrencilerinin kendini damgalama, psikolojik belirti düzeyleri ve eğitim aldıkları bölüm (psikoloji programında okumak) değişkenlerinin psikolojik yardım alma niyetlerinin anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Bu değişkenler birlikte psikolojik yardım alma niyetindeki toplam varyansın %13`nü açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
İn this research, it is aimed to examine of Azerbaijani university students` intentions to seek psychological help. İn this context, two studies have been conducted. The purpose of research 1 is to conduct adaptation studies of“self-stigma of seeking help”,“stigma scale for receiving psychological help”scales and“the intentions to seek counseling”inventory for Azerbaijani university students. The findings from the study,which conducted with 733 students studying at Azerbaijan`s universities, show that scales conducted adaptation scales are reliable and valid for Azerbaijan`s culture. The purpose of research 2 is to examine the role of university students` levels of self-stigma, social stigma, psychological distress and their age, how they describe themselves, their department in which they studied, their previous experience in getting psychological help in predicting their intentions to seek psychological help. The study group of research 2 consisted of 867 students studying at Azerbaijan`s universities. At the end of stepwise regression analysis, it was found that self stigma, psychological distress levels and the department in which they studied (studying in psychology) variables were significant predictors of intentions to seek psychological help. The variables explained 13% of total variance in intentions to seek psychological help.