Türk kültür çevresinde kadının Kaşgarlı Mahmud kelimeleri üzerinden Kazak ve Türk toplumunda süreklilik yansımalarıyla incelenmesi
Exami̇nati̇on of women i̇n the Turki̇sh cultural envi̇ronment trough the words of Mahmud Kashgari̇ wi̇th reflecti̇ons of conti̇nui̇ty i̇n Kazakh and Turki̇sh soci̇eti̇es
  1. Tez No: 1020342
  2. Yazar: TANGNUR AMANTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Vocabulary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Türk Kültürü bugün büyük bir coğrafyalarda yaşanan bir bütünlüktür. Türk milletinin farkılı yerlerde benzer özellikler üzerinden müşterek kökler ile bugün hayatını sürdürdüğü görülmektedir. Kadın geçmişten günümüze kadar önemli rol alan bir varlıktır. Tarih boyunca toplumsal hayatın artmasını sağlayan temel unsurdur. Türk kültür çerçevesinde de kadının yeri merkezde ve çok önemli olmuştur. Bu çalışma, Kaşgarlı Mahmud'un Divanü Lügati't- Türk sözcüğünde bulunan kadınla ilgili kelimeleri incelemeye amaçlanmaktadır. Bir de, kelimelerle birlikte o dönemin Türk toplumunun kadınla ilgili düşünceleri ile duygularını tespit etmekteyiz. Kadın konusu kültürel, sosyal, tarihsel ve toplumsal bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Sonuçta da, kadını Türk kültür çerçevesinde, Kazak ve Türk toplumunda süreklilik yansımalarıyla incelemektedir. Böylece kelimeler üzerinden Kazakistan ve Türkiye örnekleri üzerinde Kaşgarlı Mahmud'dan bu güne kültürümüzdeki birlik ve bütünlüğü de göstermiş oluyoruz.
Özet (Çeviri)
Turkish culture constitutes a unity that today exists across a vast geography. It is observed that the Turkish nation continues its existence in different regions through common roots reflected in similar cultural characteristics. Women have played an important role from the past to the present and have been one of the fundamental elements ensuring the continuity and development of social life throughout history. Within the framework of Turkish culture, the position of women has also been central and highly significant. This study aims to examine the words related to women found in Dīwān Lughāt al-Turk by Mahmud al-Kashgari. In addition, through these words, the study seeks to identify the thoughts and perceptions of the Turkish society of that period regarding women. The subject of women is evaluated from cultural, social, historical, and societal perspectives. As a result, women are examined within the framework of Turkish culture, together with reflections of continuity in Kazakh and Turkish societies.