Simulation based ground vibration test planning for a fighter aircraft
Bir savaş uçağı için benzetim tabanlı yerde titreşim testi planlaması
  1. Tez No: 1020374
  2. Yazar: SERTAÇ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YİĞİT YAZICIOĞLU, YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN OSMAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik titreşim, Mechanical vibration
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet
Uçak gibi büyük ve karmaşık bir yapının sonlu elemanlar modelinde (SEM) genellikle gerçeklikten önemli ölçüde sapma olmaktadır. Bu nedenle uçağın dinamik davranışını ölçmek için yerde titreşim testinin (YTT) gerekli olduğu kabul edilmektedir. Mühimmat sertifikasyonu için yapılan yerde titreşim testleri genellikle tasarım sürecinin son aşamalarında yapılmaktadır. Testin temel amacı yeni mühimmat ile uçak yapısının yapısal dinamik modellerini doğrulama ve geliştirme için deneysel titreşim verilerini elde etmektir. Fikir, deneysel verilere göre sayısal modelleri yenileyerek bu belirsizliği azaltmak ve çırpıntı analizlerde bu modelleri kullanmaktır. Bu çalışmanın amacı; gerekli YTT yapılandırmalarının sayısını, tasarım aşamasında yeni bir mühimmat sertifikasyonu için YTT sonuçlarını kestirebilen ve bu yapılandırmalar arasında kurulacak test düzeneklerini belirleyen bir yöntem geliştirmektir. Modelleme çalışmaları bir savaş uçağı kullanılarak yapılmıştır. Yakıt yapılandırmaları ve farklı sınır koşulları da dikkate alınmıştır. Uçağın SEM'i olmadığı için uçağın yapısal elemanları kullanılarak çubuk SEM inşa edilmiştir. Test verilerinden faydalanılarak, yeni mühimmat(lar) için yakıt yapılandırmaları / tüketim oranları, atış yapılandırmaları ve askılama tipi etkileri matematiksel olarak analiz edilmiştir. YTT sayısı ve test zamanları bu yöntem yardımı ile azaltılacaktır.
Özet (Çeviri)
Finite element model (FEM) of a large and complex structure like an aircraft often deviates considerably from reality. Ground vibration test (GVT) of aircraft is therefore often considered to be necessary in order to measure its dynamic behavior. GVT of aircraft for the certification of a new store is typically performed very late in the design process. Main purpose of the test is to obtain experimental vibration data of the aircraft structure with the new store for validating and improving its structural dynamic models. The idea is to reduce uncertainty by updating the numerical models according to experimental data and use the model in flutter analyses. The objective of this study is to develop a method to determine the necessary number of GVT configurations, predict the ground vibration test results and test setups of these configurations for the certification of a new store during the design stage. The modeling studies are performed by using a fighter aircraft. Fuel configurations and different boundary conditions of GVT are also taken into account. Since FEM of the aircraft is not available, a stick FEM is constructed by using structural elements of the aircraft. By using the test data, the effects of down configurations, fuel configurations and suspension types are analyzed for the new stores mathematically. Number of GVT to be performed and the testing time will be diminished with the help of this method.