Bimaksiller ortognatik cerrahi hastalarında ameliyat süresi, kanama miktarı ve sıvı yönetiminin hemoglobin ve hematokrit düzeylerine etkisi
Effect of operation time, amount of blood loss, and fluid management on hemoglobin and hematocrit levels in bimaxillary orthognathic surgery patients
- Tez No: 1020373
- Danışmanlar: PROF. DR. FAYSAL UĞURLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN BERKEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bimaksiller ortognatik cerrahi, hemoglobin, hematokrit, kan kaybı, sıvı yönetimi, Bimaxillary orthognathic surgery, hemoglobin, hematocrit, blood loss, fluid management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bimaksiller ortognatik cerrahi uygulanan hastalarda ameliyat süresi, ölçülen kanama miktarı ve perioperatif sıvı yönetiminin postoperatif 24. saat hemoglobin (Hb) ve hematokrit (Hct) değerleri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, postoperatif Hb/Hct düşüşünün yalnızca cerrahi kan kaybı ile açıklanamayabileceği; preoperatif hematolojik durum, ameliyat süresi, sıvı alımı-çıktısı ve hastaya özgü tahmini total kan hacmi farklılıklarının da bu değişimde rol oynayabileceği düşüncesiyle planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmada, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 01.01.2018–20.10.2025 tarihleri arasında bimaksiller ortognatik cerrahi uygulanmış 137 erişkin hastanın kayıtları incelendi. Hastaların demografik verileri, ASA sınıflaması, ameliyat türü, ameliyat süresi, intraoperatif kanama miktarı, toplam kanama miktarı, intraoperatif ve postoperatif sıvı alımı, idrar çıkışı, transfüzyon durumu, preoperatif Hb/Hct ve postoperatif 24. saat Hb/Hct değerleri kaydedildi. Tahmini total kan hacmi (TKH), cinsiyete özgü Nadler formülü ile hesaplandı. Hematokrit temelli tahmini kan kaybı için Gross formülü, hemoglobin temelli tahmini kan kaybı için Hb balance yöntemi kullanıldı. Transfüzyonun postoperatif Hb/Hct değerleri üzerindeki doğrudan etkisi nedeniyle Gross, Hb balance, korelasyon ve regresyon analizlerinde transfüzyon uygulanmamış hastalardan oluşturulan grup esas alındı. Postoperatif Hb için kurulan regresyon modeli varsayımları karşılamadığı için ana regresyon değerlendirmesi postoperatif Hct modeli üzerinden yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 137 hastanın 69'u kadın (%50,4), 68'i erkekti (%49,6). Yaş ortalaması 24,9 ± 6,0 yıl idi. Hastaların 115'ine (%83,9) bimaksiller ortognatik cerrahi, 22'sine (%16,1) bimaksiller ortognatik cerrahiye ek olarak genioplasti uygulandı. Toplam 16 hastada (%11,7) transfüzyon yapıldı. Tüm hasta grubunda preoperatif hemoglobin 14,2 ± 1,6 g/dl, postoperatif hemoglobin 12,1 ± 1,4 g/dl, preoperatif hematokrit %42,2 ± 4,4 ve postoperatif hematokrit %34,9 ± 4,4 idi. Ortalama hemoglobin düşüşü 2,1 ± 1,3 g/dl, hematokrit düşüşü 7,3 ± 4,0 yüzde puan olarak bulundu. Grup A'da intraoperatif kanama 339,7 ± 204,5 ml, toplam kanama 427,9 ± 238,0 ml, Gross yöntemiyle hesaplanan tahmini kan kaybı 820,8 ± 492,6 ml, Hb balance yöntemiyle hesaplanan tahmini kan kaybı 643,0 ± 384,5 ml ve net sıvı dengesi 2268,4 ± 1364,5 ml idi. Genioplasti eklenen hastalarda intraoperatif kanama, toplam kanama ve ameliyat süresi anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ameliyat süresi 6 saat ve üzerinde olan hastalarda intraoperatif ve toplam kanama miktarları daha yüksekti. Erkek hastalarda mutlak kanama miktarları daha yüksek olmasına rağmen, göreceli kan kaybı oranları açısından cinsiyetler arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Göreceli net sıvı dengesi postoperatif hemoglobin ve hematokrit ile negatif, hemoglobin ve hematokrit düşüşü ile pozitif yönde anlamlı korelasyon gösterdi. Postoperatif hematokrit regresyon modelinde preoperatif hematokrit, göreceli net sıvı dengesi ve intraoperatif kanama miktarı anlamlı bağımsız değişkenler olarak bulundu. Modelin düzeltilmiş R² değeri 0,389 idi. Sonuç: Bimaksiller ortognatik cerrahi sonrası hemoglobin ve hematokrit değerlerinde belirgin düşüş görülmektedir. Bu düşüş yalnızca ölçülen intraoperatif kanama miktarı ile açıklanamamakta; preoperatif hematolojik durum, hastaya özgü tahmini total kan hacmi ve total kan hacmine göre normalize edilmiş sıvı dengesi ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu bulgular, bimaksiller ortognatik cerrahi hastalarında postoperatif hemoglobin ve hematokrit değişimlerinin çok değişkenli ve hasta bazlı bir yaklaşımla yorumlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of operation time, measured blood loss, and perioperative fluid management on postoperative 24-hour hemoglobin (Hb) and hematocrit (Hct) values in patients undergoing bimaxillary orthognathic surgery. The study was designed based on the premise that postoperative Hb/Hct decrease may not be explained solely by surgical blood loss, and that preoperative hematologic status, operation time, fluid intake-output balance, and patient-specific estimated total blood volume may also contribute to this change. Materials and Methods: In this retrospective cohort study, the records of 137 adult patients who underwent bimaxillary orthognathic surgery at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Marmara University, between January 1, 2018 and October 20, 2025 were reviewed. Demographic data, ASA classification, surgical procedure type, operation time, intraoperative blood loss, total blood loss, intraoperative and postoperative fluid intake, urine output, transfusion status, preoperative Hb/Hct values, and postoperative 24-hour Hb/Hct values were recorded. Estimated total blood volume (TBV) was calculated using the gender-specific Nadler formula. Hematocrit-based estimated blood loss was calculated using the Gross formula, and hemoglobin-based estimated blood loss was calculated using the hemoglobin balance method. Due to the direct effect of transfusion on postoperative Hb/Hct values, the group composed of patients who did not receive transfusion was used as the basis for the Gross, Hb balance, correlation, and regression analyses. As the postoperative Hb regression model did not meet the required regression assumptions, the main regression analysis was based on the postoperative Hct model. Results: Of the 137 patients included in the study, 69 were female (50.4%) and 68 were male (49.6%). The mean age was 24.9 ± 6.0 years. Bimaxillary orthognathic surgery was performed in 115 patients (83.9%), and bimaxillary orthognathic surgery with genioplasty was performed in 22 patients (16.1%). Sixteen patients (11.7%) received blood transfusion. In the overall cohort, preoperative hemoglobin was 14.2 ± 1.6 g/dl, postoperative hemoglobin was 12.1 ± 1.4 g/dl, preoperative hematocrit was 42.2 ± 4.4%, and postoperative hematocrit was 34.9 ± 4.4%. The mean hemoglobin decrease was 2.1 ± 1.3 g/dl, and the mean hematocrit decrease was 7.3 ± 4.0 percentage points. In Group A, intraoperative blood loss was 339.7 ± 204.5 ml, total blood loss was 427.9 ± 238.0 ml, estimated blood loss calculated using the Gross formula was 820.8 ± 492.6 ml, estimated blood loss calculated using the hemoglobin balance method was 643.0 ± 384.5 ml, and net fluid balance was 2268.4 ± 1364.5 ml. Intraoperative blood loss, total blood loss, and operation time were significantly higher in patients who underwent additional genioplasty. Patients with operation times of 6 hours or longer had higher intraoperative and total blood loss. Although absolute blood loss values were higher in male patients, no significant difference was found between genders in terms of relative blood loss rates. Relative net fluid balance was negatively correlated with postoperative hemoglobin and hematocrit and positively correlated with hemoglobin and hematocrit decrease. In the postoperative hematocrit regression model, preoperative hematocrit, relative net fluid balance, and intraoperative blood loss were significant independent variables. The adjusted R² value of the model was 0.389. Conclusion: Hemoglobin and hematocrit values decrease markedly after bimaxillary orthognathic surgery. This decrease cannot be explained solely by measured intraoperative blood loss and should be evaluated together with preoperative hematologic status, patient-specific estimated total blood volume, and fluid balance normalized to total blood volume. These findings indicate that postoperative hemoglobin and hematocrit changes in bimaxillary orthognathic surgery patients should be interpreted using a multivariable and patient-specific approach.