Modle analysis of water storage tank subjected to lateral forces
Yanal kuvvetlere maruz kalan su depolama tankının modle analizi
  1. Tez No: 754832
  2. Yazar: MAAIDA FALAH ADHAB AL- GHARABAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK VARLİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans, Modal, Numune yanıtları, Frequency, Modal, Specimen responses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Deprem sırasında yer yüzeyi her yöne kayar. bunun için su depolama tankları, deprem etkisindeki dinamik yüklere dayanacak şekilde uygun şekilde tasarlanmalıdır. Deprem sırasında tanklar her yöne doğru ilerler ve buradaki yapı üzerindeki titreşim etkisi. bu fenomen tank duvarlarında beklenmeyen deformasyona neden olur. Bunun için, su deposu arızasının feci sonuçlarını göz önünde bulundurarak, bu çalışma, yapıları üzerindeki sismik etki farklılıklarını araştırmak için iki tip su deposunun, yükseltilmiş tankların ve silindirik toprak tankın sismik koşullar altındaki dinamik tepkisini araştırdı. Bu amaca ANSYS yazılım programı kullanılarak ulaşılmıştır. Test sonuçları, mod analizi ile frekansları ve test edilen modellerin ivmeleri ve deformasyonu gibi numune yanıtlarını gözlemledi. Simülasyon sonuçları, yüzey tepkisine dayalı olarak önceki çalışmalarla doğrulanmıştır ve tankların deformasyon şekli de dahil olmak üzere sismik etkinin sayısal sonuçlarını sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ground surface shifts in all directions during an earthquake. for that, water storage tanks should be properly designed to withstand dynamic loadings of earthquick effect. Through the earthquake, the tanks proceeds in all directions and the vibration effect on there structure. this phenomenon causes unexpected deformation in the tank walls. For that, considering the disastrous consequences of the water tank failure, this study investigated the dynamic response of two types of water tanks, elevated tanks and cylindrical earth tank under seismic condition to investigate the differences of seismic effect on their structures. This goal was achieved by using the ANSYS software program. The test results observed the frequencies with mode analysis and specimen responses such as accelerations and the deformation of the tested models. The simulation results validated with the previous studies based on the surface response and present the numerical results of seismic effect including deformation shape of tanks.