Konya'da yaşayan kadınların Suriyeli kadınlara yönelik sosyal mesafesinin toplumsal cinsiyet ve dini yönelim bağlamında incelenmesi
An examination of social distance between women living in Konya and Syrian women in the context of gender and religious orientation
  1. Tez No: 1020398
  2. Yazar: AYŞENUR SENA KÜRKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Dini yönelim, Sosyal mesafe, Toplumsal cinsiyet, Religiousness, Social distinction, Gender
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya'da ikamet eden kadınların Suriyeli kadınlara yönelik sosyal mesafesini toplumsal cinsiyet ve dini yönelim bağlamında incelemektir. Çalışmada,“evrensel kız kardeşlik”idealinin ve“din kardeşliği/Ensar-Muhacir”söylemlerinin toplumsal izdüşümünü ortaya koymak hedeflenmiştir. Nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modelinin benimsendiği çalışmanın örneklemini, Konya'da ikamet eden 18 yaş ve üzeri 510 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu,“Mültecilere Yönelik Arzulanan Sosyal Mesafe Ölçeği”,“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”ve“Dini Yönelim Ölçeği”kullanılarak toplanmış; istatistiksel çözümlemelerde t-Test, ANOVA, Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Katılımcı profili incelendiğinde, örneklemin %49,8'inin Selçuklu bölgesinde ikamet ettiği, yaş ortalamasının 28,44 olduğu, %52'sinin üniversite mezunu, %59,4'ünün bekar ve %68,2'sinin herhangi bir işte çalışmadığı görülmüştür. Araştırma bulgularına göre, Suriyeli kadınlarla karşılaşma sıklığının artması sosyal mesafeyi artırırken iletişim ve yardımlaşma sıklığındaki artış sosyal mesafeyi anlamlı şekilde azaltmaktadır. Dini yönelim bağlamında içsel dini yönelim düzeyi arttıkça Suriyeli kadınlara yönelik sosyal mesafenin azaldığı buna karşın dışsal-sosyal dini yönelim düzeyi arttıkça sosyal mesafenin de arttığı saptanmıştır. Çalışmada öne çıkan sonuçlardan bir diğeri toplumsal cinsiyet rolleri hususunda eşitlikçi tutum arttıkça Suriyeli kadınlara yönelik sosyal mesafenin arttığı ve tutumların olumsuz yönde seyrettiğidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the social distance that women residing in Konya have towards Syrian women in the context of gender and religious orientation. The study aims to reveal the social implications of the ideal of“universal sisterhood”and the discourses of“religious brotherhood/Ansar-Muhajir”. The study, which adopts a correlational survey model from quantitative research designs, includes a sample of 510 female participants aged 18 and over residing in Konya. Data were collected using a Personal Information Form, the“Desired Social Distance Towards Refugees Scale”, the“Gender Roles Attitude Scale”, and the“Religious Orientation Scale”; statistical analyses were performed using t-test, ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses. An examination of the participant profile revealed that 49.8% of the sample resided in the Selçuklu district, the average age was 28.44, 52% were university graduates, 59.4% were single, and 68.2% were unemployed. According to the research findings, increased frequency of encounters with Syrian women increased social distance, while increased frequency of communication and mutual assistance significantly reduced social distance. In terms of religious orientation, it was found that as the level of intrinsic religious orientation increased, social distance towards Syrian women decreased, while as the level of extrinsic-social religious orientation increased, social distance also increased. Another prominent finding of the study is that as egalitarian attitudes regarding gender roles increased, social distance towards Syrian women increased, and attitudes tended to become negative.