Duygu düzenleme becerileri ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolü: Fabrika işçileri örneği
The mediating role of forgiveness resilience in the relationship between emotion regulation skills and psychological symptoms: The case of factory workers
- Tez No: 1020399
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme becerileri, psikolojik belirtiler, affetme esnekliği, aracılık analizi, Emotion regulation skills, psychological symptoms, forgiveness flexibility, mediation analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİ İLE PSİKOLOJİK BELİRTİLER ARASINDAKİ İLİŞKİDE AFFETME ESNEKLİĞİNİN ARACI ROLÜ: FARBİKA İŞÇİLERİ ÖRNEĞİ Ezgi ELGÜN Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Mustafa KOÇ Haziran 2026, 74 sayfa Bu araştırmanın amacı, duygu düzenleme becerileri ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüş ve uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 306 katılımcıdan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği ve Affetme Esnekliği Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve Hayes PROCESS makrosu kullanılarak aracılık analizi yapılmıştır. Ön analizlerde değişkenlerin normal dağılım varsayımını karşıladığı belirlenmiştir. Bulgulara göre, kadınların psikolojik belirti düzeyleri erkeklere göre daha yüksek, duygu düzenleme becerileri ise daha gelişmiştir. Genç yetişkinlerin (18–34 yaş) psikolojik belirti düzeylerinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu, iş memnuniyeti arttıkça psikolojik belirtilerin azaldığı saptanmıştır. Korelasyon analizleri, psikolojik belirtiler ile duygu düzenleme becerileri ve affetme esnekliği arasında negatif yönlü; duygu düzenleme becerileri ile affetme esnekliği arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Aracılık analizi sonuçlarına göre, duygu düzenleme becerileri affetme esnekliğini anlamlı ve pozitif yönde yordamakta, affetme esnekliği ise psikolojik belirtileri negatif yönde yordamaktadır. Affetme esnekliği modele dâhil edildiğinde, duygu düzenleme becerilerinin psikolojik belirtiler üzerindeki doğrudan etkisi anlamsızlaşmış, dolaylı etki ise anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, affetme esnekliğinin duygu düzenleme becerileri ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide tam aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgular, bireylerin psikolojik belirtilerinin azaltılmasında duygu düzenleme becerilerinin affetme süreçleri aracılığıyla etkili olduğunu göstermekte ve ruh sağlığını güçlendirmeye yönelik müdahalelerde affetme esnekliğinin önemli bir hedef değişken olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MEDIATING ROLE OF FORGIVENESS RESILIENCE IN THE RELATIONSHIP BETWEEN EMOTION REGULATION SKILLS AND PSYCHOLOGICAL SYMPTOMS: THE CASE OF FACTORY WORKERS Ezgi ELGÜN Düzce University Graduate Education Institute, Department of Guidance and Psychological Counseling, Master's Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mustafa KOÇ June 2026, 74 pages The aim of this study was to examine the mediating role of forgiveness flexibility in the relationship between emotion regulation skills and psychological symptoms. The research was conducted using a correlational survey design and was carried out with data obtained from 306 participants selected through convenience sampling. The Sociodemographic Information Form, Brief Symptom Inventory, Emotion Regulation Skills Scale, and Forgiveness Flexibility Scale were used as data collection instruments. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and mediation analysis using the Hayes PROCESS macro were employed for data analysis. Preliminary analyses indicated that the variables met the assumption of normal distribution. The findings showed that women had higher levels of psychological symptoms than men, while their emotion regulation skills were more developed. It was also found that young adults (aged 18–34) had higher levels of psychological symptoms compared to other age groups, and that psychological symptoms decreased as job satisfaction increased. Correlation analyses revealed significant negative relationships between psychological symptoms and both emotion regulation skills and forgiveness flexibility, as well as a significant positive relationship between emotion regulation skills and forgiveness flexibility. According to the mediation analysis results, emotion regulation skills significantly and positively predicted forgiveness flexibility, while forgiveness flexibility negatively predicted psychological symptoms. When forgiveness flexibility was included in the model, the direct effect of emotion regulation skills on psychological symptoms became non-significant, whereas the indirect effect remained significant. In conclusion, forgiveness flexibility was found to fully mediate the relationship between emotion regulation skills and psychological symptoms. These findings indicate that emotion regulation skills reduce psychological symptoms through forgiveness processes and suggest that forgiveness flexibility may be an important target variable in interventions aimed at strengthening mental health.