Rozase hastalarında eşlik eden komorbiditelerin ve serum enflamatuvar/antienflamatuvar biyobelirteçlerin birbirleriyle ve rozase hastalık şiddeti ile ilişkisi
Associations between comorbidities, serum inflammatory and anti-inflammatory biomarkers, and disease severity in patients with rosacea
  1. Tez No: 1020430
  2. Yazar: GÜLFEM KÜBRA SÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Komorbidite, Lipopolisakkaritler, Rosacea, Tümör nekroz faktörü-alfa, Zonulin, İnterlökin 10, İnterlökin 6, Comorbidity, Lipopolysaccharides, Tumor necrosis factor-alpha, Zonulin, Interleukin 10, Interleukin 6
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rozase, kronik enflamatuvar bir deri hastalığı olup son yıllarda sistemik enflamasyon, bağırsak-deri ekseni ve çeşitli komorbid hastalıklarla ilişkisi nedeniyle sadece kutanöz bir hastalık olarak değil, sistemik bir enflamatuvar süreç olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada rozase hastalarında serum yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein (hs-CRP), tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α), interlökin-6 (IL-6), interlökin-10 (IL-10), zonulin, lipopolisakkarit (LPS) ve çözünür ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü (suPAR) düzeylerinin değerlendirilmesi; bu biyobelirteçlerin hastalık şiddeti, yaşam kalitesi, Demodex yoğunluğu ve komorbidite yükü ile ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel ve analitik vaka-kontrol çalışmasına 100 rozase hastası ve 100 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 200 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, klinik bulguları, eşlik eden hastalıkları ve Elixhauser Komorbidite İndeksi skorları kaydedildi. Hastalık şiddeti klinik değerlendirme ölçekleri ile belirlendi. Serum hs-CRP, TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS ve suPAR düzeyleri ölçülerek hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldı. Ayrıca biyobelirteçlerin hastalık şiddeti, Demodex yoğunluğu ve komorbidite yükü ile ilişkileri analiz edildi. Bulgular: Rozase hastalarında komorbid hastalık yükü kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Özellikle hipertansiyon ve diyabetes mellitus sıklığı hasta grubunda belirgin olarak artmıştı. CRP ve sedimantasyon değerleri rozase grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı. Buna karşın serum TNF-α, IL-6, LPS düzeyleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Zonulin, suPAR, hs-CRP, IL-10 düzeyleri kontrol grubunda hasta grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Hastalık şiddeti ile TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS ve suPAR düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Demodex yoğunluğu ile biyobelirteç düzeyleri arasında da anlamlı korelasyon bulunmadı. Hasta grubunda hs-CRP ile bazı enflamatuvar belirteçler arasında güçlü korelasyonlar saptanması sistemik enflamatuvar ağın varlığını desteklemekle birlikte, bu belirteçlerin klinik şiddeti göstermede yeterli olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamız, rozasenin sistemik komorbiditelerle ilişkili kronik enflamatuvar bir hastalık olduğunu desteklemektedir. Bununla birlikte serum TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS ve suPAR düzeylerinin hastalık şiddetiyle doğrudan ilişkili olmaması, rozase patogenezinde sistemik enflamasyondan ziyade lokal immünolojik ve nörovasküler mekanizmaların daha belirleyici olabileceğini düşündürmektedir. Rozase ile bağırsak geçirgenliği, kronik immün aktivasyon ve sistemik enflamasyon arasındaki ilişkinin daha fazla aydınlatılabilmesi için geniş örneklemli ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Rosacea is a chronic inflammatory skin disorder that has recently been associated with systemic inflammation, the gut–skin axis, and various comorbid diseases. Therefore, it is increasingly considered not merely a cutaneous condition but a systemic inflammatory process. This study aimed to evaluate serum levels of high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), interleukin-6 (IL-6), interleukin-10 (IL-10), zonulin, lipopolysaccharide (LPS), and soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) in patients with rosacea and to investigate their relationships with disease severity, quality of life, Demodex density, and comorbidity burden. Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, analytical case-control study included a total of 200 participants, consisting of 100 patients with rosacea and 100 healthy controls. Demographic characteristics, clinical findings, accompanying diseases, and Elixhauser Comorbidity Index scores were recorded. Disease severity and quality of life were assessed using standardized clinical evaluation scales. Serum levels of hs-CRP, TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS, and suPAR were measured and compared between the patient and control groups. Furthermore, the associations between these biomarkers and disease severity, Demodex density, and comorbidity burden were analyzed. Results: The comorbidity burden was significantly higher in patients with rosacea than in the control group. In particular, the prevalence of hypertension and diabetes mellitus was significantly increased among rosacea patients. C-reactive protein and erythrocyte sedimentation rate levels were significantly elevated in the rosacea group. In contrast, no statistically significant differences were observed between the groups regarding serum TNF-α, IL-6, and LPS levels. Serum zonulin, suPAR, hs-CRP, and IL-10 levels were found to be significantly higher in the control group than in the rosacea group. No significant associations were detected between disease severity and serum TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS, or suPAR levels. Similarly, no significant correlations were observed between Demodex density and the investigated biomarkers. Although significant correlations between hs-CRP and certain inflammatory markers were identified in the rosacea group, suggesting the presence of systemic inflammatory activity, these biomarkers did not adequately reflect clinical disease severity. Conclusion: The findings of this study support the concept that rosacea is a chronic inflammatory disease associated with an increased burden of comorbidities. However, the lack of significant associations between disease severity and serum TNF-α, IL-6, IL-10, zonulin, LPS, and suPAR levels suggests that local immunological and neurovascular mechanisms may play a more prominent role than systemic inflammatory pathways in rosacea pathogenesis. Furthermore, the unexpectedly lower levels of certain biomarkers related to intestinal permeability and chronic immune activation in rosacea patients indicate that their role in the disease remains unclear and warrants further investigation. Larger-scale prospective studies are needed to better elucidate the relationships among rosacea, systemic inflammation, the gut–skin axis, and comorbid conditions.