Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ve Kırıkkale Diş Hekimliği Hastanesinde çalışan bölüm doktorlarının lokal anestezikler ve sistemik toksisitesi hakkındaki bilgi düzeyleri ve farkındalık düzeyleri
The level of knowledge and awareness about local anesthetics and systemic toxicity of department doctors working at Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital and Kırıkkale Dentistry Hospital
  1. Tez No: 1020429
  2. Yazar: GAMZE ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: lokal anestezik, toksisite, farkındalık, %20 lipid solüsyonu, Anestetikler-lokal, Kardiyotoksisite, local anesthetic, txicity, awareness, 20% lipid solution, Anesthetics-local, Cardiotoxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesinde çalışan bölüm doktorlarına lokal anestezikler ve sistemik toksisitesi (LAST) hakkındaki bilgi düzeyleri ve farkındalık düzeylerini karşılaştırarak konu hakkındaki duyarlılığın artmasına katkı sağlayarak farkındalığın arttırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanıldı. Çalışmaya Haziran 2025- Ekim 2025 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinde görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18-60 yaş arası, 160 bölüm doktoru dahil edildi. Anket formu yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik veriler ile lokal anestezik sistemik toksisitesi tanı ve tedavisinde uygulanan yöntem ve gereçleri içeren 22 adet sorudan oluşmaktadır. Anketi kabul eden tüm doktorlardan yapılacak anket ile ilgili onam alınarak anket formundaki soruları gerçek duygu ve düşüncelerini yansıtacak şekilde, dürüstçe ve titizlikle doldurması istendi ve gönüllük esası ile uygulandı. Bu anket ile bölüm doktorlarının lokal anestezik sistemik toksisitesi hakkındaki bilgi düzeylerini karşılaştırarak konu hakkındaki duyarlılığın artmasına katkı sağlayıp farkındalığın arttırılması amaçlandı. Bulgular: 160 bölüm doktorunun %50'si Tıp Fakültesinden %50'si ise Diş Fakültesinden katılım sağladı. Branş dağılımı ise %10,6'sı anestezi, %2,5'i beyin cerrahi, %3,8 kadın doğum, %4,4'ü genel cerrahi, %2,5'i göz, %2,5'i göğüs cerrahi, %7,5'i kbb, %3,8'i acil tıp, %3,1'i plastik cerrahi, %3,8'i kardiyoloji, %2,5'i üroloji, %3,1'i ortopedi ve Diş fakültesinden %7,5'i çene cerrahisi, %8,1'i pedodonti, %5'i restoratif cerrahi, %6,9'u periodontoloji, %8,1'i endodonti, %7,5'i ortodonti, %6,9'u prostetik bölümü şeklindedir. Katılımcıların %46,3'ü kadın, %53,7'si erkek cinsiyettedir. Lokal anestezik müstahzar tercihlerine bakıldığında Lidokain %37, Prilokain %25, Artikain %24 bupivakain %11, Mepivakain %2, Proparakain %1'den az sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Lokal anestezik toksisitesine bağlı komplikasyon gelişme alanlarına dair yanıtları incelendiğinde kardiyovasküler sistem %33, solunum sistemi %26 ve santral sinir sistemi %24 iken %15'i ise komplikasyon gelişme alanını bilmediğini belirtti. Toksisite tedavisinde %20 lipid solüsyonunun %21,9'u(%6,9'u Diş, %15'i Tıp) kullanım şeklini bilebilirken, %40'ı(%20'si Diş, %20'si Tıp) hiç duymamış ve %38,1'i(%23,1'i Diş, %15'iTıp) ise duymuş ama hatırlamamaktaydı. Sonuç: Çalışmamıza katılan bölüm doktorlarının lokal anestezikler hakkında genel bir görüsü olmasına rağmen tanı ve tedavi konusunda bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Dolayısıyla her iki fakültenin LAST farkındalığı ve yönetimi hakkında ciddi bir eğitime tabi tutulması ve bu eğitimin uzmanlık yeterlilik belgesine eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the knowledge and awareness levels of department physicians working at Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital and Kırıkkale University Faculty of Dentistry Hospital regarding local anesthetics and their systemic toxicity (LAST), thereby contributing to increased sensitivity and awareness on the subject. Materials and Methods: A questionnaire was used as the data collection tool. Between June 2025 and October 2025, 160 department physicians aged 18–60, working at Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital and Kırıkkale University Faculty of Dentistry Hospital, who agreed to participate, were included in the study. The questionnaire consisted of 22 questions covering demographic data such as age, gender, and educational status, as well as methods and tools used in the diagnosis and treatment of local anesthetic systemic toxicity. Informed consent was obtained from all participants, and they were asked to complete the questionnaire honestly and carefully, reflecting their true feelings and thoughts, on a voluntary basis. The aim was to compare physicians' knowledge levels regarding local anesthetic systemic toxicity and contribute to raising awareness on the subject. Results: Of the 160 physicians, 50% were from the Faculty of Medicine and 50% from the Faculty of Dentistry. The distribution of specialties was as follows: anesthesiology 10.6%, neurosurgery 2.5%, obstetrics and gynecology 3.8%, general surgery 4.4%, ophthalmology 2.5%, thoracic surgery 2.5%, otorhinolaryngology 7.5%, emergency medicine 3.8%, plastic surgery 3.1%, cardiology 3.8%, urology 2.5%, orthopedics 3.1%. From the Faculty of Dentistry: oral surgery 7.5%, pedodontics 8.1%, restorative dentistry 5%, periodontology 6.9%, endodontics 8.1%, orthodontics 7.5%, prosthodontics 6.9%. Participants were 46.3% female and 53.7% male. Regarding local anesthetic preferences, lidocaine was most frequently used (37%), followed by prilocaine (25%), articaine (24%), bupivacaine (11%), mepivacaine (2%), and proparacaine (<1%). When asked about complication sites related to local anesthetic toxicity, 33% identified the cardiovascular system, 26% the respiratory system, and 24% the central nervous system, while 15% stated they did not know. Regarding treatment, 21.9% (6.9% Dentistry, 15% Medicine) knew about the use of 20% lipid solution, 40% (20% Dentistry, 20% Medicine) had never heard of it, and 38.1% (23.1% Dentistry, 15% Medicine) had heard of it but could not recall details. Conclusion: Although the participating physicians had a general understanding of local anesthetic systemic toxicity, their knowledge regarding diagnosis and treatment was found to be insufficient. Therefore, we believe that both faculties should undergo comprehensive training on LAST awareness and management, and that this training should be incorporated into specialty certification requirements.